Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de de setembre del 2010 | 16:13
Recull de premsa · Política

M. Broggi: "El camí [a la independència] és la creació d'un partit únic que tingui veu al Parlament"

Barcelona · El doctor Moisès Broggi ha indicat a una entrevista al setmanari El Temps que l'únic camí que duu a l'assoliment de l'Estat català és "la creació d'un partit únic per la independència" que tingui veu al Parlament de Catalunya i que faci possible "tot allò que estimuli" l'Estat propi. "Després haurien de fer una campanya internacional -ha continuat el centenari doctor- explicant els greuges que pateix Catalunya i les possibilitats que tenim si som independents".

En aquest aspecte, Broggi ha lamentat que Solidaritat Catalana (SI) i Reagrupament (RCat), dos partits en favor de la independència de Catalunya, es presentin per separat a les pròximes eleccions al Parlament: "Si continuem així, anem contra les roques. Això és segur. El cop de timó l'hem de fer [...] Jo vaig ser dels primers d'associar-me a Reagrupament. Un dia va venir en Laporta, que té les mateixes idees que jo, i em va explicar les seves propostes, que vaig aprovar. [...] Quan vaig saber que era la llista electoral i que tots dos es presentaven separats, vaig protestar".

Moisès Broggi ha destacat l'actual situació política i social catalana com un una etapa en la qual "les coses han canviat": "Abans, fins i tot, la relació internacional més comuna era la guerra. Quan hi havia un conflicte, de seguida hi havia soroll de sabres. I així es van fer tots els estats-nació. Ara això s'ha fet més difícil i més perillós". L'entrevistat ha explicat que el "domini d'Espanya s'ha basat en la força, en la força militar: de Primo de Rivera, de Franco... Sempre la força" i que "com que ells tenien la força i nosaltres, no, sempre han guanyat", però ha argumentat que la democràcia actual instaurada a l'Estat espanyol "no és una democràcia de debò": "s una democràcia en què la majoria imposa els seus desigs, però la democràcia vol que es respectin els drets de les minories, també. Si no, no és una veritable democràcia".

De l'autonomisme, el doctor Broggi ha sentenciat que tampoc no és de debò: "s una falsa autonomia [...]. Per una part et donen competències -això que diu en Pujol del peix al cove-, però no donen els diners per a mantenir-les. Sempre és igual, perquè els diners els treuen d'aquí". Finalment el doctor ha definit la relació d'utonomia com un flux econòmic desequilibrat: "Espanya necessita Catalunya, però Catalunya no necessita Espanya. [...] Ningú no sap on van a parar aquests diners [de la solidaritat interterritorial]. Ens hem de tractar de tu a tu, no que ens tractin com a un inferior". 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat