Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de maig del 2016 | 17:52
Recull de premsa · Política catalana

Salellas: "Podem ha de ser un aliat del procés"

En un article al diari Ara el diputat per la CUP, Benet Salellas, afirma "Esclar que hi ha un camp molt ampli que podem córrer plegats l'independentisme i Podem. Compartim la fita d'obrir el forrellat del 78, convençuts que ens trobem en una crisi de règim amb una finestra d'oportunitat com feia anys que no havíem tingut".

No obstant ens diu també que  "Ara bé, si l'independentisme pot ser un bon aliat per al procés constituent, ¿poden ser-ho també les forces de la vella esquerra? És a dir, ICV i el PSC, aliats permanents de Podem a Catalunya -ara ja formant govern de l'Ajuntament de Barcelona-, ¿estan disposats a obrir i, sobretot, a impulsar aquest procés constituent? Tenint en compte el que veiem al Parlament de Catalunya, la resposta haurà de ser no" i afegeix "Ens cal aclarir a tots plegats si pretenem derogar l' statu quo o si simplement volem maquillar-lo per seguir mantenint les mateixes estructures polítiques, sindicals i socials que sustenten el règim del 78 i se'n nodreixen".

Així creu Salellas "El problema amb l'Estat no és un problema de l'essència de la cultura espanyola, òbviament. L'autoritarisme i la demofòbia provenen de les institucions de l'Estat, del seu vincle amb la dictadura -de la qual la monarquia no discutida suficientment per Podem és la màxima expressió- i de l'aparell politicoeconòmic que l'ha sustentat. Per això, perquè no és un problema de la gent sinó de les estructures, resulta excessivament ingenu pensar que un canvi generacional, que existeix, perse, per honradesa i voluntat política aconseguirà revertir el caràcter antidemocràtic de l'Estat guanyant unes eleccions".

I reitera que "Com a subjecte polític que som, com a país, nosaltres no podem esperar un desenllaç hipotètic en un escenari amb actors diferents i en una correlació clarament adversa. La nostra aposta és la de materialitzar ja una República Catalana que té un ampli suport i que no necessita cap conjunció astral. Evidentment aquesta fita exigirà mecanismes de validació democràtica -diguem-ne referèndum o eleccions constituents- però el més important és tenir clar quina posició es defensarà quan arribi. En alguns actes amb membres de Podem he sentit gent que defensa el no, un no democràtic, se'm diu. És legítim, només faltaria. Però reitero que deixar passar l'oportunitat de la independència només servirà per emmordassar aquestes desitjades sobiranies i reforçarà el règim del 78 i els interessos de l'Íbex-35".

I acaba afirmant "Podem ha de ser un aliat del procés, però no només perquè representi una generació que entén que cal una solució democràtica a la demanda catalana sinó perquè llegeix que sense la República Catalana tampoc arribarà l'espanyola. I ha d'apostar per estar al costat, al carrer i a les institucions, d'aquells que som els antagonistes al règim de privilegis que és avui l'estat espanyol".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat