Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de gener del 2017 | 13:59
Recull de premsa · Política catalana

Ramoneda: "Cal arribar al xoc o el govern català faria bé d'anticipar-se convocant eleccions abans que es prohibeixi el referèndum?"

En un article a l'Ara Josep Ramoneda afirma que "el que definirà el destí de l'any seran els pressupostos. Si n'hi ha el procés continua i el carrusel del xoc de trens començarà a girar".

Ja que segons aquest "Si els pressupostos no s'aproven tot canvia. Aniríem a eleccions anticipades, amb la corresponent treva en la convocatòria del referèndum, i qui dia passa any empeny. A qui convé que hi hagi eleccions? Sigui quin sigui l'escenari, Esquerra sempre és la que en surt més ben parada. No deixa de ser paradoxal que sigui la CUP la que pot provocar l'ajornament del calendari sobiranista carregant-se els pressupostos i fent que l'any no sigui excepcional i que l'anomenat procés es faci rutina".

I afegeix al respecte que "Si els pressupostos s'aproven, en quin moment el govern espanyol intervindrà l'autonomia? La primera oportunitat serà la mateixa aprovació. Alguna partida específica per al referèndum o per a la desconnexió podria ser l'excusa d'una primera intervenció, però també podria quedar amb noves denúncies i recursos als jutjats i al Constitucional. La segona fita serà l'aprovació de les lleis de desconnexió. Ja li serà més difícil al govern espanyol no fer un pas cap al control directe de l'autonomia, però encara podria seguir transferint la resposta a l'àmbit judicial. El xoc serà inevitable si es convoca el referèndum. Aquest cop Rajoy no es pot permetre deixar fer com el 9-N. ¿Suspensió de l'autonomia? Hi ha qui pensa, tant a Madrid com a Barcelona, que el primer pas serà la intervenció dels Mossos d'Esquadra, perquè siguin ells i no la Guàrdia Civil o la Policia Nacional els que tanquin els col·legis electorals. A partir d'aquí, tot dependrà de fins on es deixi anar el govern espanyol i de la resposta de la societat catalana. Però el que és segur és que la incapacitat de reconèixer-se mútuament haurà dut a un gran fracàs i a un distanciament irreversible. Voldria pensar que tard o d'hora hi haurà eleccions, però en quines condicions?"

 

I acaba preguntant-se "cal arribar al xoc o el govern català faria bé d'anticipar-se convocant eleccions abans que es prohibeixi el referèndum? Per molt que diguin els partidaris del com pitjor millor, no estic segur que perdre el control de les institucions donés cap avantatge".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat