Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de setembre del 2016 | 14:41
Recull de premsa · Política catalana

Puig: "No es pot tractar la gent d'idiota"

En un article al diari Ara Miquel Puig assegura que la polèmica en relació a les votacions per escollir la vicepresidència de la mesa del Congrés i les reaccions que aquesta van generar en relació a la nova convergència constitueixen "una metàfora del dilema que enfronta el nou partit i de fins a quin punt el seu congrés fundacional, que ha anat molt millor del que es podia esperar, s'ha tancat en fals".

Així per a Puig "El menys important és que el tàndem Mas-Munté hagués apostat primer per una denominació, després per una executiva i finalment per una presidència del consell nacional i perdés en tots tres casos. Els polítics estan avesats al pacte amb els rivals, i no sembla impossible que Mas-Munté i la nova executiva puguin cohabitar". I afegeix "També és menor que el PDC continuï manifestant una enorme ambigüitat ideològica. Declarar-se punt de trobada del pensament democratacristià, liberal i socialdemòcrata no és declarar-se res, certament, però un partit que aspira a l'hegemonia no ha de subjugar-se a gaires rigideses doctrinals. El PSOE dels bons temps hauria pogut declarar que abraçava des del socialisme fins al liberalsocialisme passant per la socialdemocràcia, que no tan sols és un conjunt tan ampli com el del PDC, sinó que hi és en gran part coincident".

El que si és important per a l'economista és el dilema que afronta el nou PDC "el de si pretén fer política des de les conviccions o no"

I és que per a Puig "El sistema català de partits polítics està en crisi perquè hi ha una enorme insatisfacció amb els seus dirigents per la responsabilitat que van tenir en la gestació d'una crisi econòmica fenomenal, per com se n'han repartit els costos i per les perspectives que ofereix el model postcrisi per a tots aquells que no estan protegits, sobretot els joves i els aturats. En definitiva, hi ha una enorme insatisfacció amb el país que emergeix després d'unes dècades de miratge. I és natural que hi sigui: si el PIB per càpita és més alt que mai, no és admissible que els fills hagin de viure pitjor que els pares"

Per tant sosté aquest que "qualsevol partit que aspiri a l'hegemonia ha de ser capaç de transmetre la convicció que té un projecte de país, i que aquest projecte és inclusiu"

I conclou que "Els dirigents del nou PDC poden sucumbir a la temptació de considerar que a Catalunya hi ha un conjunt de vots que els pertanyen amb independència del que facin, i que el que decideixin fer en tot moment -en funció de les pressions o les ofertes que rebin- ben fet estarà. És evident que aquest pensament és una bestiesa, però és evident també que és així com tendeixen a pensar els aparells de tots els partits consolidats".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat