Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de de juny del 2016 | 12:48
Recull de premsa · Política catalana

Cardús: "Els obstacles més grans són els interns: cal més determinació, unitat i majoria"

En un article a l'Ara titulat "Endurança" Salvador Cardús ens diu en relació al Procés "Que no es digui que ningú no havia avisat de les dificultats amb què ens trobaríem i que són les que ara constatem amb tota la cruesa. De què ens estranyem, doncs?".



Pel sociòleg el desconcert que estem vivint és fàcil d'explicar ja que afirma "L'impressionant recorregut fet en aquests darrers sis anys -i els somriures que l'han acompanyat- havia fet abaixar la guàrdia sobre les dificultats que trobaríem. Fa tot just sis anys la centralitat política catalana encara confiava en una sentència suau del TC que salvés l'Estatut. Al Govern hi havia un tripartit d'esquerres liderat pel PSC, i CiU no tenia la independència com a objectiu. La societat civil sobiranista, dos anys abans de crear-se l'ANC, molt fragmentada, estava en ebullició i empenyia contra l'establishment polític sense cap evidència de poder-s'hi imposar. Ara l'independentisme té majoria absoluta al Parlament i té el Govern. I sí: fa molt fred, ja fa dies que és fosc, hi ha grans perills i l'èxit segueix sent dubtós".

També ens parla Cardús dels riscos: 1) Un, que si bé la independència anuncia grans millores per al benestar dels catalans, el cert és que no s'està tan desesperat per arriscar el que ja es té. Manca determinació i 2) Dos, que si bé la independència és urgent, no ho acaba de ser prou perquè sigui l'única i la màxima prioritat de totes les formacions polítiques que l'han de dur a port. No hi ha unitat. I tres, que si bé el 27-S va determinar una majoria social per seguir endavant, no és prou gran per fer el darrer pas. Cal preparar una darrera gran victòria democràtica. I afegeix que "els obstacles més grans són els interns: cal més determinació, unitat i majoria".

I acaba assegurant que la independència "No té full de ruta previ, perquè es dibuixa mentre avança. No es fa només per interès material, sinó per dignitat. No afegeix expedicionaris fent-la barata, sinó apujant-ne el valor. No es guanya amb raons, sinó amb una voluntat fèrria. I només s'obté la victòria si se saben convertir totes les dificultats de l'expedició en un esperó per acabar-la amb èxit. El vaixell de l'expedició de Shackleton es deia Endurance: resistència, fortitud, endurança. El de la independència, també"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat