Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de de setembre del 2016 | 12:56
Recull de premsa · Política catalana

Cardús: "Al procés no només hi ha gestos:aquesta és la independència més ben preparada de la història"

En un article a l'Ara Salvador Cardús afirma que "Després d'aquest 11-S, sabent que es manté la voluntat i l'esperit de l'independentisme, i vist que s'ha determinat que estem a punt, també és l'hora de dir tota la veritat".

Primer assegura que "no s'oblidi que les darreres cinc grans mobilitzacions han estat possibles perquè des del 2006, i a partir una antiga tradició de lluita per la dignitat nacional, el país es va començar a moure a la menuda, però de manera regular i consistent".

En segon lloc ens diu aquest que  "cal desemmascarar la contradicció que suposa afirmar que les eleccions del 27-S no van ser plebiscitàries i llavors dir que "només" hi ha un 48 per cent de vot independentista. O una cosa o l'altra. L'única certesa és que, arran de l'ambigüitat d'alguna formació, el 27-S no va acabar sent plenament plebiscitari i que molt vot independentista es va perdre en opcions que avantposaven la ideologia a l'emancipació. És a dir, el 27-S hi havia força més independentistes -no sabem quants- dels que es van poder comptar".

També afirma Cardús que "és recomanable anar alerta amb les invitacions a la desconfiança. No es pot insinuar que molts líders de l'independentisme no creuen en la unilateralitat, si no se'ls desemmascara. Ni es pot dir que al procés només hi ha gestos -hi ha quatre dirigents a punt de judici, una mesa del Parlament amenaçada d'inhabilitació, pactes valents i un treball ingent i discret de preparació de la desconnexió jurídica per estalviar-nos, quan sigui l'hora, haver de desobeir cap llei-. Aquesta és la independència més ben preparada de la història mundial, com ja reconeixen tots els observadors internacionals".

Creu Cardús que tampoc ja no es pot anar sostenint que "la independència s'aconsegueix en una mena d'acte inaugural, se'n digui DUI o se'n digui RUI. Un cop proclamada la independència, encara caldrà temps per bastir una notable xarxa de reconeixement internacional o per negociar, quan sigui possible, la distribució d'actius i passius amb el Regne d'Espanya".

I acaba reclamant "la màxima autoexigència ètica per arribar forts a un objectiu tan ambiciós com el de l'emancipació política. Per això és bo retornar a la frase -ara completa, i sense enganys- de Jordi Carbonell fa 40 anys: "Ara som intransigents en la nostra moderadíssima posició perquè no volem que la prudència ens faci traïdors. Els qui estan acostumats a actuar amb la duresa que els permet la força que no s'equivoquin: moderació no és feblesa". Sí, aquesta és la fórmula: intransigents i moderats".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat