Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de de juliol del 2016 | 17:56
Recull de premsa · Política catalana

Boix: "El referèndum"

En un article al diari Ara el professor  Carles Boix afirma en relació al manifest publicat fa un parell de setmanes que "El manifest pel referèndum pot ser bo si pressiona el Govern i el Parlament perquè clarifiqui els passos del full de ruta".

Així, el professor assegura al respecte que "Curiosament, el full de ruta actual és més radical que la proposta del manifest -almenys sobre el paper-. El manifest limita la validesa de la llei de transitorietat jurídica, o LTJ, a la realització del referèndum: com que la darrera frase del manifest diu que "la transitorietat jurídica entraria immediatament en vigor per posar en marxa el nou Estat" (en cas de guanyar el sí), cal entendre que aquesta llei només seria declarativa d'intencions (i que, com a molt, afectaria la regulació del referèndum) però no tindria efectes jurídics complets (de sobirania). Per contra, en el full de ruta actual, la LTJ es presenta amb efectes jurídics vinculants i, per tant, equivalents a una declaració d'independència. Les eleccions que se seguirien serien, segons el full de ruta actual, constituents -i, en principi, unes eleccions constituents només són possibles en un país sobirà".

També ens diu Boix que "És cert, d'altra banda, que, més enllà del que diu el text del full de ruta del Govern, la interpretació que la majoria independentista ha fet d'aquesta via ha estat sovint ambigua i fins i tot contradictòria" i afegeix "Lògicament, aquesta ambigüitat és la que exaspera els referendistes, perquè on els partidaris del full de ruta actual veuen una estratègia de prudència (buscar la victòria electoral per desbordar l'Estat i no a l'inrevés), els promotors del referèndum hi sospiten pur processisme (una maniobra hàbil per allargar la tragicomèdia catalana fins a podrir-la i cansar-nos a tots)".

 

D'altra banda el professor també ens posa de manifest els punts febles del manifest "Primer, el manifest minimitza el fet que, per fer-lo, cal una declaració de facto d'independència, la suspensió de la sobirania espanyola fins que sapiguem si hem guanyat o no, i tenir l'adhesió ciutadana per fer-ho. Segon, fer un referèndum no solament implica comptar amb la participació dels nos sinó també amb la seva col·laboració activa (com a interventors, etc.). En tot això, els promotors mantenen un silenci que els apropa al voluntarisme. (Fixem-nos que el manifest ha agitat l'independentisme però ha deixat relativament indiferents els comuns, que són destinataris importants d'aquesta maniobra.)"

 

I conclou "Com he dit abans, el manifest pel referèndum pot ser bo si pressiona el Govern i el Parlament perquè clarifiqui els passos del full de ruta. Si les eleccions "constituents" promeses no són res més que unes eleccions per fer una Constitució que aleshores haurà de ser ratificada més endavant (i que, suposadament, farà independent el país), aleshores els referendistes tenen raó demanant un canvi de ruta. Ara bé, si el Govern es compromet explícitament i públicament a fer de la LTJ una declaració d'independència real i si les eleccions que se segueixen són de ratificació de la declaració (sota la regla que els vots per als partits que van aprovar la llei equivalen a un sí i els vots als partits que no la van aprovar equivalen a no), aleshores el mètode de les eleccions continua sent superior (com a mínim fins que els defectes "tècnics" del referèndum plantejats abans no es resolguin)".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat