Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de febrer del 2009 | 16:56
Recull de premsa · Cultura

Salvador Cardús creu que "el bilingüisme serà historia i el català serà la llengua comuna"

Barcelona · Salvador Cardús reflexiona, en un article publicat al Suplement especial "La Catalunya que ve" de La Vanguardia, sobre el futur del país. Segons el sociòleg i periodista, la Catalunya que ve "encara l'hem d'inventar, i ens hem d'espavilar a fer-ho si volem que, efectivament, no sigui l'espectre d'allò que un dia vam somniar". Segons Cardús, un dels primers exercicis d'imaginació que cal fer és "saber situar Catalunya al món; molt particularment a Europa, sí, però també en un món global". Cardús considera que la nostra ubicació política al món ja no passa pel debat sobre l'encaix a Espanya, ja que "el problema de l'encaix s'ha fet etern, irresoluble i, per tant, cal superar-lo per elevació".


Creu que això "no és una renúncia sinó posar totes les energies en objectius que tinguin un retorn positiu i evitar els cops de banya inútils i que fatiguen". Cardús creu que "l'autogovern, a la Catalunya que ve, ha de ser la palanca que ajuda a moure, però no un objectiu en ell mateix, potser ni tan sols el punt de suport i, en cap cas, la peça que es vol moure".

D'altra banda, assegura que a la Catalunya que ve es parlarà català i moltes altres llengües, "com correspon a una societat cosmopolita" i que "el bilingüisme serà història passada, i el català serà la llengua comuna i perquè serà comuna podrà aspirar a seguir sent pròpia". Però adverteix que "el futur sòlid del català no és pas un pronòstic cert sinó una possibilitat real si se'n té la voluntat ferma". Cardús no se sap imaginar una Catalunya amb futur havent perdut la parla que l'ha caracteritzat. "La desmoralització seria massa gran, i aquesta pèrdua no tan sols arrossegaria la llengua sinó que darrera s'hi escolaria la nació sencera". En aquest sentit, creu que "la llengua pròpia comuna tindrà el futur que tingui el conjunt del país, políticament, culturalment o econòmicament". En definitiva, "la llengua serà, com en èpoques de resistència, la suplència de tota la resta de mancances".

F
inalment, creu que hi haurà una cultura catalana que serà expressió de les tensions que trempin el país. En aquets sentit, creu que l'important d'una cultura nacional no és la permanent fidelitat a ella mateixa, sinó "la capacitat de fer perdurar una tradició reinterpretant-la a la llum dels nous temps i les noves mirades". Cardús finalitza l'article afirmant que "la Catalunya que ve només existirà si ens la seguim reinventant més que no pas si només ens preocupem de conservar la que tenim".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat