Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de desembre del 2009 | 15:51
Recull de premsa · Comunicació

Eduard Voltas: "La llei només pretén que els distribuïdors es comportin amb el català igual com es comporten en altres països amb la seva llengua"

Barcelona · El secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Eduard Voltas, ha explicat a un article publicat a El Periódico, les característiques de la llei del cinema que ha previst aprovar la Generalitat el proper mes de gener. La situació actual en l'àmbit del cinema a Catalunya, segons Voltas, és la següent: "97% castellà, 3% català. Aquesta és la quota lingüística vigent als cines de Catalunya. De cada 100 sessions que es projecten, 97 són en castellà i 3 en català". Una quota que, segons l'autor de l'article ve "imposada de facto per les empreses que dominen el mercat de la distribució, les multinacionals nord-americanes del sector: les majors" , i que ha qualificat de "flagrant discriminació".

La llei que pretén aprovar la Generalitat, per tant, és una mesura que, segons el secretari de Cultura, busca "l'enfortiment industrial i creatiu del sector" i està destinada a "garantir la llibertat dels ciutadans a escollir la llengua en el cine". Voltas ha continuat explicant de manera més concreta la llei del cinema català: "¿Afecta això totes les pel·lícules indiscriminadament? No. Hi ha dues excepcions importants: en primer lloc, les pel·lícules en versió original castellana o catalana. Segona excepció: les de menys recorregut comercial, o sigui les que es distribueixen a Catalunya amb menys de 16 còpies. En definitiva, l'obligació de subtitular o doblar a les dues llengües afectarà unes 150 pel·lícules, les més taquilleres, de les 500 que aproximadament s'estrenen cada any a Catalunya."

Voltas ha concretat, a l'article, les ajudes que s'ha previst que el sector rebi per part de l'Administració: "L'avantprojecte preveu una sèrie d'ajudes directes als distribuïdors i exhibidors que haurien de servir no només per pal·liar un hipotètic lucre cessant, sinó també per impulsar la competitivitat d'aquestes empreses. En la transició cap al nou escenari, doncs, el sector estarà perfectament acompanyat per la Generalitat." Finalment, Eduard Voltas ha afirmat que l'objectiu de la futura llei, que està prevista que s'aprovi el gener de 2010, "només pretén que els distribuïdors es comportin a Catalunya amb la llengua catalana de la mateixa manera en què es comporten en altres països amb la seva llengua".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat