Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de juny del 2015 | 17:59
Recull de premsa

Cardús: "L'esperança d'una Catalunya independent ha d'acceptar que el futur queda obert a la lliure voluntat del poble"

"La independència no determinarà les futures decisions democràtiques dels catalans. No és fàcil saber, a hores d'ara, quines majories conduiran aquest país cap a la independència".

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha dit que la independència de Catalunya "es justifica, des del meu punt de vista, per la convicció que una nació cívica, per desenvolupar-se, necessita una nació política suportada per un estat". "Si Espanya hagués reconegut --ha continuat-- la seva diversitat nacional, i l'hagués protegit, el més probable és que l'independentisme no hagués deixat de ser l'opció ideològica d'una petita minoria. Però l'absència d'un estat a favor, o encara pitjor, tenir-lo en contra, explica el desvetllament de la consciència que necessitem tenir-ne un de propi".

A l'article Els bàsics Cardús hi ha dit que cal no oblidar que un país independent, "per poc que s'assembli als del nostre entorn, i en una democràcia representativa, tindrà de tot". "Vull dir, des d'una esquerra antisistema, passant per una esquerra radical o moderada, socialdemòcrates, liberals, conservadors i fins i tot reaccionaris antisistema" ha argumentat.

"També convé tenir ben present --ha alertat Cardús-- que la independència no determinarà les futures decisions democràtiques dels catalans. No és fàcil saber, a hores d'ara, quines majories conduiran aquest país cap a la independència. Però en cap cas es pot aventurar quines seran les majories futures que el governaran. Per tant, la promesa i l'esperança d'una Catalunya independent, per ser honestos, ha d'acceptar que el futur queda obert a la lliure voluntat del poble, que, com sabem, és canviant".

Finalment Cardús ha dit que ni tan sols un objectiu com el de la independència es pot guanyar "de qualsevol manera, a qualsevol preu, ni recorrent a qualsevol tripijoc". "Primer, perquè del 27-S fins a la proclamació final, els obstacles creixeran i si no hi ha prou determinació per plantar cara al risc, prendrem mal. I, després, perquè si Petrarca va dir que "un bel morir tutta una vita onora ", nosaltres hauríem de poder dir que "un bell néixer anticipa una gran Història"" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat