Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de setembre del 2013 | 18:31
Recull de premsa

Cardús: "Ara, els partits "dependentistes" són els que es debaten entre assumir el paper de salvadors o el de víctimes"

"Hi ha dies que es lleven salvadors perdonavides, al migdia agredeixen verbalment sense miraments i abans d'anar a dormir ja se senten víctimes del nou marc interpretatiu".

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha indicat un canvi psicològic de papers entre els independentistes catalans i els dependentistes: "Quan els catalans han deixat de sentir-se víctimes, tant l'agressor com el salvador han quedat desconcertats, i totes les seves velles estratègies fracassen. Ara, els partits "dependentistes" són els que es debaten entre assumir el paper de salvadors o el de víctimes".

A l'article La clau, la fi del victimisme Cardús hi ha celebrat que "si des de l'Estat se l'amenaça, el sobiranisme se'n riu, i si vol ser condescendent, se l'ignora" de la mateixa manera que "si el Govern català assumeix el lideratge, la ciutadania el segueix, però si flaqueja, el país respon amb més exigència". "Si el món exterior ens ignora --ha sentenciat--, cridem l'atenció, i quan ja ens observa en silenci, s'interpreta com un inequívoc suport discret. No és pot dir que al sobiranisme totes li ponen".
La legalitat té la batalla perduda abans de disparar el primer tret, el sobiranisme ja té la guerra guanyada"
Finalment l'autor de l'article ha conclòs que "tant és" que els juristes diguin que el dret a decidir no està escrit en cap tractat: "Políticament, com es pot defensar que un poble no pot decidir democràticament el seu futur? I com queda el prestigi d'una Constitució que ho prohibeix? Dit d'una altra manera: en el xoc irresoluble entre legalitat (constitucional) i legitimitat (democràtica), [...] la sentència popular sempre i a tot arreu serà a favor de la legitimitat".

"Per arguments jurídicament ben fonamentats que existeixin, la legalitat té la batalla perduda abans de disparar el primer tret. I, si en dispara -siguin trets argumentals, siguin trets coercitius-, encara exaspera més els partidaris de la legitimitat sobiranista. Per tant, en el decantament del xoc, que només pot ser polític i no jurídic, el sobiranisme ja té la guerra guanyada" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Entrevista · Nació Digital
Junqueras: "Per respecte al Pacte Nacional pel Referèndum, donem-li temps abans de fixar data"
Recull de premsa · Política
Otegi: "Que sense violència es podia parlar de tot ha estat la gran mentida"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Notícia · Política catalana
Elena: "Jo em concentro en la grandesa d'un país que és capaç de poder tenir un projecte col·lectiu com és el de la deliberació del seu futur com a país"
Notícia · Política catalana
A l'Estat espanyol no hi ha separació de poders i aquesta minoria secularment incrustada al poder no concep cap idea d'Espanya que no sigui la pròpia"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Indica publicitat