
"És impossible no adonar-se del desequilibri que hi ha entre la infrarepresentació del sobiranisme als mitjans de comunicació -en relació a la seva força al carrer i al Parlament- i la sobrerepresentació de l'independentisme entre les novetats editorials".
El sociòleg Salvador Cardús ha apuntat a què durant la diada de Sant Jordi d'enguany s'ha fet evident el "desequilibri que hi ha entre, d'una banda, la infrarepresentació del sobiranisme als mitjans de comunicació -en relació a la seva força al carrer i al Parlament- i, de l'altra, la sobrerepresentació de l'independentisme entre les novetats editorials de la diada".
"Si valorem les línies editorials dels diversos mitjans de comunicació, les preses de posició dels seus conductors, col·laboradors i tertulians, en termes quantitatius hi predominen les posicions repatànies al procés" ha lamentat.
Sobre les novetats editorials, Cardús ha dit que "hi ha els més de vint-i-cinc títols entre les novetats editorials obertament a favor de la independència" que demostren, segons l'autor de Què explica millor on som? que "no tan sols la intensa activitat reflexiva i analítica, sinó l'olfacte comercial de les editorials que saben bé què demana el públic lector".
En aquest aspecte, Cardús ha conclòs que si es pren el pols al país a partir dels seus mitjans de comunicació la imatge que se n'obté és la d'un país "poruc i dubitatiu", mentre que si es fa a partir de la producció editorial, el país és "coratjós i vibrant". "Vet aquí, doncs, un exemple de la descompensació de què parlava: tenim un carrer llançat explicat per uns mitjans majoritàriament dubitatius. I vosaltres, de qui us fieu més: dels mitjans que dubten o dels editors que arrisquen?" s'ha qüestionat.