Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de març del 2012 | 17:56
Recull de premsa

Cardús: "Cal exigir que tinguem un coneixement de català i castellà -i anglès- propi d'un país amb futur"

"Voltas i companyia situen l'acció en el canvi de relat del catalanisme. Però ningú no pot assegurar que la realitat canviï a cops de relat, i menys si no es compta amb la capacitat de coacció i amb les garanties d'un estat".

Salvador Cardús.

Sobre l'article llargament comentat d'Eduard Voltas, el sociòleg Salvador Cardús ha dit que "tot i el risc de malentès, no em sé estar d'afegir unes observacions més". "Una ─ha indicat─: Voltas i companyia situen l'acció en el canvi de relat del catalanisme. Però ningú no pot assegurar que la realitat canviï a cops de relat, i menys si no es compta amb la capacitat de coacció i amb les garanties que proporciona un estat".

Cardús ha assegurat a un article publicat al diari Ara que, també, "partim d'una percepció errònia de la realitat": "Ni la immersió té els resultats exitosos que proclamen uns, ni existeix un món castellanoparlant d'identitat irreductible, a tractar amb condescendència". Tercerament, l'autor de l'article Parlar per parlar ha afegit que "s'oblida que la gent resolem les nostres acomodacions lingüístiques -i nacionals- gràcies a les ambigüitats i ambivalències personals" i que això es fa "al marge tant dels relats oficials com dels alternatius que se'ns volen imposar".

Tanmateix, Cardús ha afegit que "no es pot obviar el marc de conflicte en què ens trobem" perquè "cap llengua és una amenaça per ella mateixa" però, en el cas català, l'estat espanyol "fa servir el castellà com a arma d'assimilació". "C
inc ─ha sentenciat─: no entenc què vol dir "la gent té identitat" (Voltas), com si la identitat fos intocable i no fos susceptible i fins i tot esperable que canviés en funció del temps i la societat on es viu. La identitat no està determinada per d'on venim, sinó per l'horitzó cap on anem".

Cardús ha conclòs que recolza la idea de Gregorio Luri: "El que cal exigir és que tinguem un coneixement de català i castellà -i anglès- propi d'un país amb futur. El dia que s'aconsegueixi, no tan sols s'haurà acabat la Transició, [...] sinó que llavors serem veritablement lliures de decidir quins atributs simbòlics donem a cada llengua".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat