Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de de gener del 2015 | 17:22
Recull de premsa

Cardús: "El poble s'ha posat a caminar i no crec que vulgui parar ara"

"Em sorprèn infinitament que, una vegada a la història que tenim un president que assenyala el camí de la independència [...], la resposta no sigui molt diferent de l'actual per part de polítics 'independentistes de tota la vida' i d'una societat civil que massa sovint es troba obligada (i pressionada) a fer equilibris".

El periodista Pere Cardús ha dit a un article que el president de la Generalitat, Artur Mas, té "quatre opcions".

"1. Decebut per la manca de coincidència amb els socis naturals del procés cap a la independència, Mas anuncia que convoca eleccions avançades i que CiU presentarà un nou candidat. No detalla res més i no pot aventurar un nou full de ruta, que dependrà de la persona que la federació consideri que ha de prendre el relleu. Mas va dir que portaria el país fins al final d'aquest procés, però no ha estat possible i cal que algú amb noves idees ho provi. Tanmateix, ningú no assegura que el nou lideratge tingui el compromís que ha demostrat el president amb la llibertat de Catalunya" ha dit sobre la primera opció.

La segona opció de Mas, segons Cardús, són unes eleccions avançades on ERC no accepta la llista de Mas "i per això Mas demana un suport extraordinari [...], si no pot comptar amb aquest suport, haurà d'abandonar [...] el president fa una crida a la societat civil i a professionals de prestigi per a bastir una llista per la independència". "Si la resposta és bona i els resultats són incontestables, Mas va fins al final" ha indicat.

La tercera opció és un escenari on no hi ha hagut acord amb ERC per fer una llista independentista guanyadora i Mas "no està disposat a fer eleccions ordinàries": "Per tant, el president anuncia que esgotarà una legislatura que, com totes les ordinàries, és de quatre anys. La via cap a la independència prendrà ara un altre ritme i caldrà readaptar els nous passos [....]. Les dificultats d'aquest camí són evidents i palpables, però pot ser una manera d'evitar un mal pitjor."

Quart escenari: "Mas anuncia un pla cap a la independència per la via ràpida. Això agrada a uns quants, però espanta una mica els no tan convençuts. Avisa tots els navegants que l'aventura té un risc immens, però que ell no hi té res a perdre i hi està disposat. Convida ERC i la CUP a un govern de concentració [...]. Si el resultat és positiu, glòria. Si la ciutadania no segueix, tots cap a casa".


L'autor de l'article Les quatre opcions de Mas ha conclòs que no se sap imaginar "que ara ens n'anem tots a casa i acceptem fatalment la mala sort històrica que semblava que ens havíem tret de sobre" perquè el poble "s'ha posat a caminar i no crec que vulgui parar ara, després d'haver fet la Via Catalana, la V del 2014 i la consulta del 9-N".

"Deixeu-me dir que em sorprèn infinitament que, una vegada a la història que tenim un president de Catalunya que assenyala el camí de la independència amb un pla de divuit mesos i jugant-s'hi tot el seu futur polític, la resposta no sigui molt diferent de l'actual per part de polítics 'independentistes de tota la vida' i d'una societat civil que massa sovint es troba obligada (i pressionada) a fer equilibris" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat