Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de d'abril del 2015 | 18:07
Recull de premsa

Cardús: "Davant el dilema de si primer hem d'aconseguir la independència o bé decidir què fer-ne, hem d'aprendre a fer els dos simultàniament"

"Ens enfrontem amb la dificultat d'haver-ho de decidir quasi tot, amb el risc de voler posar l'acord en aquests elements bàsics que configuren un estat per davant de la mateixa oportunitat de poder-los decidir".

"Començar de zero representa l'oportunitat de pensar el nou estat perquè estigui a l'altura dels desafiaments d'aquest segle, tan diversos dels que van configurar els estats nascuts fa segles" ha sentenciat Salvador Cardús, sociòleg, a un article. "L'empetitiment de l'espai polític --ha continuat--, la globalització de l'economia, les noves interdependències, la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació, tot ens empeny a pensar un estat substancialment diferent dels que coneixem. Sempre hem demostrat una gran capacitat per a la innovació, i ara l'hem d'aplicar a fer el nou estat.

A l'article Des de zero Cardús hi ha dit que fer un Estat "comporta grans dificultats afegides": "Ho podem comprovar aquests dies comparant el projecte per la independència amb el dels que proposen una "nova política" amb canvis "revolucionaris", però que no s'enfronten pas a la tasca de definir un nou estat. Aquests, per exemple, d'entrada no qüestionen la monarquia [...] ni debaten sobre la necessitat d'un exèrcit, ni els cal redefinir els límits territorials". 

"Pel fet de començar de zero --ha conclòs Cardús--, nosaltres ens enfrontem amb la dificultat d'haver-ho de decidir quasi tot, amb el risc de voler posar l'acord en aquests elements bàsics que configuren un estat per davant de la mateixa oportunitat de poder-los decidir".

"La meva opinió és que, davant el dilema de si primer hem d'aconseguir la independència o bé decidir què fer-ne, hem d'aprendre a fer els dos processos de manera simultània. I qui ens digui que una cosa va davant de l'altra, probablement, és que vol impedir-les totes dues. Vet aquí l'oportunitat i el risc de començar de zero" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat