Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de d'octubre del 2013 | 17:55
Recull de premsa

Boix: "L'única pregunta acceptable només pot ser la que inclogui dues opcions: sí o no a ser un estat sobirà"

"Un cop la tercera via passa per la sobirania completa, és evident que oferir tres opcions al votant no és raonable: introduir una resposta que no garanteix l'objectiu que els seus partidaris diuen que volen obtenir implicaria defraudar el votant".

El professor de la universitat de Princeton, Carles Boix, ha sentenciat a un article que els partidaris de la tercera via es divideixen entre "els de mala fe i els de bona fe": "Els de mala fe només aspiren a dividir el vot contrari a l'statu quo , a convertir els independentistes en minoria [...] els de bona fe defensen la introducció d'una opció intermèdia amb tres arguments: que es podria utilitzar com a moneda de canvi per forçar al govern espanyol a acceptar la celebració del referèndum; que permetria reconstruir l'Espanya plural i satisfer les aspiracions de Catalunya, i que incrementaria les opcions del votant".

A l'article La consulta: dues o tres opcions Boix ha argumentatsobre el primer argument que "és feble" perquè la posició del govern espanyol "no variarà en funció del tipus de pregunta perquè és la possibilitat mateixa d'un referèndum (i el reconeixement de Catalunya com a comunitat amb capacitat d'autodeterminació) el que Madrid troba inacceptable".
Sobre el segon argument, Boix ha dit que "es resumeix en la pregunta següent: ¿hi ha una tercera via que pugui satisfer les aspiracions d'autogovern de Catalunya? Per contestar-la val la pena remuntar-se a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, en què aquella institució recorda que el "poble espanyol" és l'"únic titular de la sobirania nacional"".


Boix ha conclòs que federalitzar l'estat espanyol "no resoldria la situació minoritària de Catalunya" ja que en un suposat Senat federal "Catalunya continuaria sent una minoria", i ha sentenciat que "un cop la tercera via passa per la sobirania completa, és evident que oferir tres opcions al votant no és raonable: introduir una resposta que no garanteix l'objectiu que els seus partidaris diuen que volen obtenir implicaria defraudar el votant i només portaria a augmentar el nivell de frustració, ja ara molt alt".

"Lúnica pregunta políticament acceptable només pot ser la que inclogui dues opcions: sí o no a ser un estat sobirà" ha dit finalment.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat