Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de juny del 2014 | 18:47
Opinió
Pep Martí
Llicenciat en Història i periodista

Un Estat amb massa cortesans

El president de la Generalitat deia fa uns dies que la democràcia espanyola encara és immadura, i molt jove per entomar un repte com el que suposa la voluntat sobirana del poble català. Tenia raó.

Aquest és el principal entrebanc per al procés sobiranista. L'Estat espanyol realment existent encara és verd en el pla democràtic. L'abdicació del rei ha tornat a posar al descobert una nafra que ho delata: l'allau d'actituds servils i cortesanes envers qui apareix com el representant del poder simbòlic.

Poques vegades com ara hem copsat l'enorme fractura entre el discurs dels editorialistes dels grans mitjans, els portaveus de les principals coroporacions econòmiques i institucionals, d'una banda, i el clam crític d'una nova societat que reclama prioritats ben diferents a les establertes. Mai com ara han quedat en evidència els cortesans de tots els matisos, saludant amb eufòria el nou arranjament en el decorat. Certament, l'espanyol és un Estat amb massa cortesans.
Cal ser escèptics amb els Borbons, que amb poquíssimes excepcions només han dut desgràcies"
La figura de Joan Carles de Borbó és complexa, més del que potser assenyalen sovint els seus detractors. En el moment d'iniciar el seu regnat, va tenir la intuïció d'evitar el pitjor camí: ser "el rei de Franco". Ho va fer amb tot l'oportunisme que caracteritza la seva dinastia. Sabrà heretar Felip VI aquest olfacte polític? Cal ser escèptics amb els Borbons, que amb poquíssimes excepcions només han dut desgràcies.

Joan Carles va saber renunciar al poder executiu que va rebre del dictador a canvi de blindar una posició privilegiada i exercir la màxima influència possible. Del nou Felip cal esperar-ne poc, començant per les reminiscències històriques del nom amb el qual regnarà. Tot i que mai se sap. Evitarà Felip VI ser "el rei d'aquest Estat"?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Pep Martí
Indica publicitat