Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de de febrer del 2013 | 16:48
Opinió · Societat civil
Damià Pons
Escriptor

Més per Mallorca

El passat dissabte va produir-se a Palma un esdeveniment rellevant. Tres formacions polítiques –el PSM, Iniciativa-Verds i Entesa-, que ja havien concorregut en coalició a les eleccions balears i estatals de l'any 2011-, donaren una passa més per a enfortir els vincles que ja els uneixen. En una assemblea oberta als afiliats i simpatitzants dels tres partits, es decidí que a partir d'ara s'impulsarà un moviment polític que tendrà l'objectiu d'agrupar totes les organitzacions autòctones de cada illa que s'identifiquen amb l'esquerra, el sobiranisme i l'ecologisme.

En l'esmentada assemblea, bàsicament es varen adoptar tres acords:

1) es va triar el nom definitiu de la coalició i del moviment: serà Més per Mallorca;

2) es va aprovar un Document de Crida, en el qual es defineixen les línies programàtiques bàsiques: la defensa d'una democràcia real, l'aposta per un model econòmic i social centrat en les persones i en l'economia productiva impulsada per la petita i mitjana empresa, el dret dels diferents pobles insulars a decidir lliurement el seu futur, la salvaguarda dels serveis públics essencials (educació, salut i serveis socials), el foment intensiu de la llengua i la cultura catalanes, el concert econòmic solidari que posi punt i final a l'espoli fiscal que pateixen les Balears (un 14% del seu PIB), la protecció del territori, la cohesió social, l'enfortiment dels vincles entre els diferents Països Catalans d'acord amb el principi de la confederalitat, l'equitat de gèneres, la cooperació internacional, una Europa que garanteixi l'estat del benestar i els drets nacionals dels pobles que la integren siguin o no estats...; i
Més per Mallorca tendrà la capacitat d'atreure nous sectors socials i d'activar la consciència política"
3) es crearen diferents grups de treball per tal que els propers mesos es vagin elaborant les alternatives sectorials concretes que la coalició/moviment haurà de convertir en el seu futur programa d'actuació i, més endavant, també electoral. El Document de Crida té com a principal objectiu incorporar nous efectius a Més per Mallorca, ja siguin grups municipals locals o ciutadans amb consciència política que ja estan farts de les actuacions antibalears i antisocials que impulsa el govern balear i que, així mateix, ja saben de sobres que del bipartidisme PP-PSOE tan sols en poden esperar espoli fiscal, democràcia de baixíssima qualitat, un model econòmic sense futur, atacs constants a la llengua i la cultura catalanes, i un intervencionisme centralista permanent que converteix en paper banyat l'autogovern que suposadament tenen les Balears.

Més per Mallorca té previst celebrar la seva assemblea constituent com a moviment polític la propera primavera. Serà el moment en què els diferents partits cediran una part de les seves competències a la direcció de la coalició. La voluntat és transmetre a la societat la percepció que els partits comparteixen un projecte sòlid i estable, coherent i integrador, capaç d'oferir garanties d'una eficiència màxima.

Les Balears a hores d'ara es troben en una situació d'emergència a causa del govern que presideix l'ignominiós Josep Ramon Bauzà: el seu autoritarisme fatxenda degrada la democràcia, el seu espanyolisme compulsiu posa en perill la supervivència de la nostra llengua i cultura històriques, la seva insensibilitat social atempta contra la cohesió de la societat, la seva actitud servil respecte a les decisions dels dirigents estatals del PP contribueix a incrementar la dependència política i l'espoli fiscal que pateixen les Balears, la seva incompetència com a governant és tan desmesurada que es dedica a crear problemes allà on no n'hi havia i, en canvi, és incapaç de resoldre'n cap ni un d'aquells que són ben reals i que afecten la quotidianitat de la gent.

Esperem que Més per Mallorca tendrà la capacitat d'atreure nous sectors socials i d'activar la consciència política d'un gran nombre de ciutadans. Que sabrà elaborar un programa alternatiu al del govern del PP balear i al del bipartidisme estatal PP-PSOE, un programa que sigui ambiciós, atractiu i realista alhora, que sigui plenament aplicable en una propera legislatura que inevitablement serà un camp de mines a causa de les destrosses que haurà fet el gabinet Bauzà i de les enormes dificultats pressupostàries que continuarà havent-hi. Per això, caldria que el full de ruta i les propostes programàtiques de Més per Mallorca es fonamentassin en el rigor, en el diagnòstic exacte de la situació de veres existent, en el rebuig dràstic d'aquell populisme que concep els programes electorals com una mena de carta als reis redactada per uns infants que es poden permetre el luxe d'ignorar el món real.
Més per Mallorca s'hauria de plantejar l'obtenció d'un 20% de suport electoral a les eleccions balears del 2015 i també d'una acta de diputat a les properes estatals"
Una democràcia de qualitat també exigeix uns partits polítics que no visquin en el regne de la fantasia. I aquest principi és compatible amb l'actitud d'anar convertint, dia a dia i gradualment, els ideals més alts en fets reals tangibles, aprofitant al màxim els instruments i els recursos limitats que en cada moment hi hagi disponibles. Així mateix, cal esperar que Més per Mallorca serà capaç de disposar d'uns quadres dirigents que tenguin una formació tècnica i política sòlida, que estiguin compromesos vivencialment amb el projecte, i, a més a més, que sàpiguen fer atractives les propostes programàtiques a una gran part de la societat.

L'objectiu d'una organització d'esquerres sobiranista i ecologista hauria de ser anar-se guanyant la voluntat de la majoria social. Aquest objectiu no és certament gens fàcil en una terra de tradició ideològica dretana, sucursalista i depredadora. Tanmateix, però, el futur és d'aquells que volen i saben fer-lo a semblança de com l'han imaginat. Per això estaria bé que Més per Mallorca es plantejàs com una fita possible l'obtenció d'un 20% de suport electoral a les eleccions balears del 2015 i també d'una acta de diputat a les properes estatals. Certament, no serà gens ni mica fàcil. Tanmateix tampoc no és impossible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Notícia · Illes Balears
Una vintena d'entitats de ses illes a favor del dret a decidir dels catalans
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Opinió · Política catalana
Catèxit
Notícia · Societat civil
El Govern balear rep per primera vegada Òmnium Cultural
Indica publicitat