Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de de febrer del 2016 | 10:09
Opinió · Societat civil
Jaume Marfany
Filòleg

L'ANC davant del procés constituent

L'Assemblea Nacional Catalana va celebrar el passat dissabte 30 de gener, sota el lema "Endavant República", un acte unitari per presentar les línies mestres de l'organització de cara als propers mesos. 

Em permeto reflexionar una mica a l'entorn de dues intervencions.

La participació popular hauria d'articular-se a través d'una organització unitària, transversal, que aplegués el major nombre d'organitzacions i entitats de la societat civil"

L'ANC, però, i les paraules d'en Llach ens ho recorden, és una actor polític de primer ordre i, per tant, ha d'intervenir en política. De vegades, fent de mitjancera, de vegades empenyent i pressionant, de vegades prenent la iniciativa política. Sense pors, sense complexos, amb decisió i valentia, arriscant-se si cal i assumint la responsabilitat que té i que li ha vingut donada per la confiança que hi ha dipositat una bona part de la ciutadania.

La intervenció de Joan Guarch en l'apartat del procés constituent i que, en bona part, va ser corroborada pel president de l'ANC, Jordi Sànchez, al final de l'acte, és d'una importància cabdal per a la feina que caldrà fer durant els propers mesos.

L'ANC torna a ser un element cabdal també dins del Procés Constituent. Tal com es va afirmar a Cornellà, l'Assemblea estarà, com no pot ser d'altra manera, en aquesta gran plataforma unitària al servei de la Convenció Constituent Ciutadana, primera fase del Procés Constituent"

És mol convenient recordar, com va fer en Joan Guarch, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, allò que, en referència al procés constituent, diu el Full de Ruta de l'ANC aprovat en assemblea general l'abril de 2015:

"Si el procés d'independència ara és impulsat per la societat civil, sembla lògic que el procés constituent que acabarà definint les estructures del nou estat tingui la màxima participació popular.

Amb aquest objectiu, l'ANC proposa impulsar un procés participatiu que permeti aplegar totes les entitats i organitzacions de la societat civil, que treballin en aquest camp, perquè esdevinguin la plataforma comuna de totes les iniciatives populars encaminades a definir el país que volem.

La participació popular hauria d'articular-se a través d'una organització unitària, transversal, que aplegués el major nombre d'organitzacions i entitats de la societat civil, i assegurés la coordinació de totes les accions entre si i amb l'acció del Parlament quan hi hagi alguna coincidència."

El mandat del Full de Ruta sempre ha estat molt clar. L'Assemblea, responent-ne al redactat aprovat, ha participat durant aquests darrers mesos en Reinicia Catalunya, una plataforma d'entitats que treballa perquè el procés constituent sigui participatiu, i que ha estat preparant tota la metodologia i la infraestructura del que ha de ser la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya.

Cap entitat, cap organització, per si sola pot tirar endavant aquest procés constituent tan ambiciós i tan necessari. L'Assemblea ha de formar part d'un gran conjunt d'associacions i organitzacions de tota mena que, conjuntament i de manera unitària, han de treballar per tal que la Convenció Constituent Ciutadana sigui un èxit.

La Convenció ha de ser un procés obert, transparent, participatiu i inclusiu que ens ha de permetre definir les bases constituents d'un nou país. Una gran part de la societat catalana té l'anhel de canvi, de construir un país nou. Per a molts de nosaltres, la independència és la millor eina per fer-ho, per a d'altres no, però en tots plegats existeix una àmplia coincidència en la voluntat de decidir-ho tot, de projectar la Catalunya que volem.

En els propers mesos desenes de "Convencions Constituents Temàtiques" i centenars de "Convencions Constituents Territorials" aplegaran les aportacions de milers de ciutadans i ciutadanes, i les convertiran en un Llibre verd del país , que podrà servir de guia per al desenvolupament de futures lleis, i també en un informe constitucional, que podrà servir de base per a la redacció d'una futura Constitució.

L'ANC torna a ser un element cabdal també dins del Procés Constituent. Tal com es va afirmar a Cornellà, l'Assemblea estarà, com no pot ser d'altra manera, en aquesta gran plataforma unitària al servei de la Convenció Constituent Ciutadana, primera fase del Procés Constituent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume Marfany
Jaume Marfany
Filòleg
Opinió · Política catalana
Judici al procés d'independència
Opinió · Política catalana
2016: Un resum independentista
Opinió · Política
La deriva vergonyant del PSC
Opinió · Política catalana
Del somriure a la decisió i el coratge
Opinió · Política catalana
Culminar el procés
Opinió · Política catalana
Enguany més que mai. A punt!
Opinió · Política catalana
Per un procés constituent, participatiu, inclusiu i transversal
Indica publicitat