Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de març del 2016 | 10:13
Opinió · Societat civil
Jaume Marfany
Filòleg

L'ANC 2016-2017

Som a dos, tres mesos màxim de les eleccions al Secretariat Nacional (SN) de l'ANC. Un any passa ràpid i, en el cas dels mandats de l'Assemblea, sembla passar més ràpid encara.Dins dels àmbits propis, i també en els pròxims a l'ANC, ja es comencen a 

entreveure moviments diversos, destinats a encarar aquestes eleccions d'acord amb l'objectiu o objectius de cadascun dels interessats. No és endebades que l'Assemblea s'ha convertit al llarg d'aquests anys en una organització molt important, l'organització clau per garantir l'èxit del procés d'independència.

La importància de l'ANC provoca que, políticament parlant, tothom vulgui incidir-hi, tothom vulgui tenir-hi com més influència millor, per intentar conduir-la en la "bona" direcció dels seus propis interessos partidistes. La "politització", en el sentit partidista del terme, és el principal mal a evitar dins de l'ANC.

Un altre mal important de l'ANC és que s'ha convertit en un caramel molt dolç per a determinades persones. Aquelles que poden voler fer servir l'Assemblea com un trampolí per al seus veritables objectius, que no són altres que el de fer la seva pròpia carrera política.

Per evitar, d'una banda, aquestes desviacions en el si de l'ANC i, de l'altra per aconseguir un funcionament molt millor com a organització, en la propera Assemblea General s'abordaran, sens dubte, alguns canvis importants en els Estatuts i en el Reglament de Règim Intern.

Després vindran les eleccions, que configuraran el SN que haurà de fer front als reptes que sorgeixen el 2016-2017. El nou SN haurà de tenir molt en compte les experiències viscudes durant els darrers mesos, algunes d'un regust força amarg, per no caure de nou en els mateixos errors fruit, gairebé sempre, de la dinàmica partidista de les diferents organitzacions i partits polítics.

L'ANC continua sent l'organització clau, decisiva, que ens ha de permetre enfrontar-nos amb garanties d'èxit a l'Estat espanyol i a tots els seus intents d'acabar amb el procés d'independència. El paper de l'Assemblea durant els propers mesos haurà de basar-se en uns punts fonamentals:

Política no partidista i unitat d'acció. A hores d'ara, L'ANC és l'única organització de la societat civil que té capacitat per aconseguir aquesta unitat d'acció tan necessària per fer avançar el procés amb pas ferm i segur. La seva capacitat de lideratge, el seu poder de convocatòria, la força que li concedeix la seva implantació en el territori i la confiança que hi diposita moltíssima gent d'ideologies diferents, l'obliguen a assumir la responsabilitat de ser, com fins ara, el garant del propi procés.

L'ANC és una actor polític de primer ordre i, per tant, ha d'intervenir en política. De vegades, fent de mitjancera, de vegades empenyent i pressionant, de vegades prenent la iniciativa política. Sense pors, sense complexos, amb decisió i valentia, arriscant-se si cal i assumint la responsabilitat que té i que li ha vingut donada per la confiança que hi ha dipositat una bona part de la ciutadania.

Procés constituent i majoria social. L'ANC, durant els propers mesos, ha de ser un element cabdal també dins del Procés Constituent, posant totes les seves assemblees territorials, sectorials i exteriors al servei d'aquest procés de participació. Aquest és possiblement l'espai que ens ha de permetre ampliar de manera inqüestionable la majoria social favorable a la República catalana.

Societat civil organitzada i mobilitzada. L'Assemblea va néixer per aconseguir la independència. Les estratègies i les tàctiques per arribar-hi són diverses i, evidentment, la mobilització il·lusionant, festiva, i alhora reivindicativa, en forma part. Ha arribat, però, el moment d'organitzar com cal la ciutadania, d'estar preparats per quan calgui defensar o mostrar el nostre suport a les institucions i el Govern i mobilitzar la societat civil per exercir les accions de sobirania ciutadana quan sigui necessari.

L'ANC del 2016-2017 comença amb la seva Assemblea General, que haurà d'aprovar el Full de Ruta del proper mandat i, possiblement, determinades esmenes als Estatuts i al Reglament de Règim Intern. L'ANC del 2016-2017 estarà a punt, amb forces renovades, després de les eleccions al SN.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume Marfany
Jaume Marfany
Filòleg
Opinió · Política catalana
Judici al procés d'independència
Opinió · Política catalana
2016: Un resum independentista
Opinió · Política
La deriva vergonyant del PSC
Opinió · Política catalana
Del somriure a la decisió i el coratge
Opinió · Política catalana
Culminar el procés
Opinió · Política catalana
Enguany més que mai. A punt!
Opinió · Política catalana
Per un procés constituent, participatiu, inclusiu i transversal
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Idealistes i pragmàtics"
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
La fotografia · Política
Nou fracàs de convocatòria de Societat Civil Catalana
Recull de premsa · Política
Álvaro: " És ingenu pensar que una sortida per posar fi al procés seria el mateix que una solució del problema"
Indica publicitat