
Les paraules del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, celebrant el resultat del referèndum escocès, són d'un patetisme que per força li haurà de passar factura. La gosadia de la ignorància no té límits i en les paraules de Rajoy hi ha el convenciment ridícul que ell ha guanyat.
En realitat, però, el Govern espanyol surt del referèndum escocès seriosament tocat. La victòria del "sí" hagués estat simplement pitjor, és clar. Però això no treu el fracàs rotund de l'Estat espanyol en aquesta batalla.
Anglaterra, més que el Regne Unit, la "pérfida Albión", que va enrunar l'Imperi espanyol enfonsant l'Armada Invencible, ha humiliat simbòlicament, altre cop, l'Espanya negra. Li ha donat una lliçó de com es fan les coses en una democràcia. David Cameron no és, en la política britànica, cap gegant. Però el seu discurs de celebració, davant la porta històrica de Downing Street, és una peça extraordinària. Sobrietat en la victòria, respecte per tothom, garantia de complir els compromisos.
No han votat per continuar igual. Han votat per tenir més poders"
Perquè els escocesos, diguin el que diguin a La Moncloa, no han votat per continuar igual. Han votat per tenir més poders. I l'encara millor del discurs de Cameron és quan ha dit que és partidari de la unió, però també demòcrata, i que calia admetre la voluntat de la majoria del Parlament escocès, que exigia un referèndum. És a dir, Cameron ha fet un reconeixement de l'altre. L'altre: aquest gran ignorat.
Rajoy se n'alegra del resultat del referèndum. La majoria dels ciutadans de Catalunya estem contents perquè hi ha hagut un referèndum. Rajoy odia Cameron perquè li ha recordat el que ell no és. Si Rajoy tingués deu anys més, hauria estat governador civil d'una província durant el franquisme. I aquesta és una mala escola. ¡Que inventen ellos!, va dir irònicament el gran Unamuno. Sí, que inventin ells. Per exemple, la democràcia. Però li aniria bé a Espanya aprendre'n una mica.