Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de d'octubre del 2011 | 15:58
Opinió · Política
Isidre Palmada
Professor

Obrir pas

Des del franquisme, l'esquerra catalana té el patrimoni de les llibertats (la Llibertat) i de la "cosa pública" (la Igualtat i la Fraternitat). D'ara endavant, canviarà?

PATRIMONI: L'esquerra catalana ha arrabassat a la dreta, la bandera dels drets i en cada comtessa electoral els inclou en el programa. L'esquerra s'atorga la protecció dels drets de la dona, del treballador, de l'ecologia, de l'immigrant, etc. També custòdia els drets dels pobles, del Sàhara, de Palestina,... Com l'esquerra europea, ha abandonat les aspiracions socialdemòcrates del XIX i s'esforça a "materialitzar" els drets, dins el capitalisme.

DRETS NACIONALS: L'esquerra catalana ha conviscut amb dues ànimes nacionals. Les ha respectades amb cortesia. Perquè hi havia un projecte comú que, salvant les circumstàncies i les limitacions, conformava un horitzó de compromís i suficient per a les dues aspiracions. Em refereixo a la Constitució del 78. La mateixa que, llegida per l'autoritat del Tribunal, proscriu la Sobirania catalana al "fora de la llei".

PROSCRIT: Segons l'edicte, fundat democràticament, l'Estat espanyol se sustenta, a partir d'ara, en una sola nació i una sola sobirania. La Sentència esvaeix la nació catalana del mapa polític i jurídic. Envia la Sobirania al racó sentimental de les "altres" pàtries. Allí on el folklore nodreix la cultura del "terrós". Per tant, posar el terrer a la política o a la judicatura és una incongruència que paulatinament tothom haurà de dissipar.

ESQUERRA: Si "L'Espanya plural" ha estat una il·lusió. Ha servit només per la "conllevancia" entre catalans. Aleshores l'esquerra ha de replantejar la qüestió nacional. No en abstracte. Sinó en un programa de govern, com en els drets de les dones i els ecològics,. L'esquerra ha de "materialitzar" la sobirania sense repetir un pacte amb els espanyols. De quina manera?

REPÚBLICA: 1.- L'esquerra ha de recuperar els valors republicans, la ciutadania i la voluntat popular primer de tot, per sobre les legalitats. 2.- L'esquerra ha de practicar també, una estratègia republicana. S'ha de comprometre amb la Ruptura, anar més enllà de les línies vermelles i "materialitzar" els principis i els drets en els programes. De manera que si la Constitució espanyola no funda la Sobirania catalana, la república haurà d'obrir pas.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Indica publicitat