Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de setembre del 2015 | 08:17
Opinió · Política
Marc Costa
Advocat i politòleg

Catalunya i la Unió Europea

Les lamentables paraules del portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, en el sentit de que si Catalunya s'independitza quedaria fora de la UE han tingut una clara voluntat d'influir sobre el procés que estem vivint avui en dia, a partir de les constants pressions del govern espanyol sobre aquest organisme.

Barcelona ·

Però, a banda de que aquestes paraules han hagut de ser ràpidament corregides pel seu vice-president, Valdos Dombrovskis, principalment perquè la Comissió Europea és senzillament un òrgan executiu i no li pertoca, en cap cas, interpretar cap tractat ni norma comunitària, ha estat una baula més de tot aquest entramat muntat pel govern espanyol per atemorir als catalans. Un altre gran exemple del concepte democràtic espanyol.

 

NO EXISTEIX CAP ARTICLE en tots els Tractats de la Unió Europea que estableix que un territori d'un Estat membre quedarà immediatament fora de les institucions comunitàries en esdevenir un Estat"

 

No ens deixem enganyar. Han estat unes paraules desafortunades i ràpidament desmentides per la pròpia Comissió Europea, ja que NO EXISTEIX CAP ARTICLE en tots els Tractats de la Unió Europea que estableix que un territori d'un Estat membre quedarà immediatament fora de les institucions comunitàries en esdevenir un Estat, perquè enlloc s'ha previst específicament aquesta eventualitat. A més, aquest organisme no s'ha pronunciat encara oficialment sobre què passaria amb Catalunya perquè CAP ESTAT HA GOSAT DEMANAR-HO FORMALMENT, en especial l'Estat espanyol, ja que deu tenir un gran temor sobre la resposta que aquest organisme podria arribar a donar en aquest supòsit.

 

Però tot i això, és lamentable que la Comissió Europea hagi estat tant ingènua i s'hagi deixat portar per les constants pressions espanyoles i hagi volgut incidir tant maldestrament sobre les nostres eleccions del 27S. El què li hauria de preocupar tant a aquest organisme no és sobre les eventuals conseqüències del nostre procés d'independència podria comportar per als catalans, sinó com és possible que set milions i mig de ciutadans europeus i catalans no els permeten celebrar un referèndum per poder decidir lliurement i democràticament sobre el seu futur polític.

 

Ningú dubti ni un sol segon de que es trobarà la solució política adequada perquè Catalunya no hagi de quedar fora,d'aquesta unió política"

 

Perquè no oblidem, SOM CIUTADANS EUROPEUS. I aquesta ciutadania no es perd. D'acord amb l'article 9 del Tractat de la Unió Europea i l'article 20 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, la ciutadania europea complementa la ciutadania nacional de les persones, sense substituir-la, sent ciutadà de la Unió tota aquella persona que tingui la nacionalitat d'un Estat membre, i nosaltres, d'acord amb el Codi Civil espanyol, podrem continuar mantenint lliurement la nacionalitat espanyola i, consegüentment, la ciutadania europea.

La Comissió Europea hauria de ser molt més curosa, perquè la decisió definitiva de formar part o no de la Unió Europea l'hauran de prendre aquests set milions i mig de ciutadans que estan tractant amb la més absoluta manca de respecte i consideració. I manifestacions públiques com la d'aquest portaveu de la Comissió Europea no ajuden precisament a que aquests catalans, quan ens pertoqui, tinguem clar formar part d'aquesta unió política i econòmica europea.

 

La Unió Europea no es pot permetre no comptar amb Catalunya. I si ha sabut trobar una solució imaginativa per mantenir Grècia i incorporar Xipre, ningú dubti ni un sol segon de que es trobarà la solució política adequada perquè Catalunya no hagi de quedar fora, ni un sol instant, d'aquesta unió política. Precisament, una solució podria ser perfectament la que vam indicar en aquest mitjà fa uns anys (http://www.tribuna.cat/cronica/internacional/catalunya-xipre-i-la-unio-europea-21-11-2013.html), arrel d'un informe del prestigiós Institut Alemany per a Afers Internacionals i de Seguretat, en el sentit de que com que els catalans continuarem sent ciutadans europeus, amb tots els drets i obligacions, de manera que es podria continuar perfectament aplicant transitòriament a Catalunya tot el cabal comunitari europeu mentre s'estigui tramitant la incorporació formal del territori català dins la Unió Europea. Però ara es tracta de fer molt soroll mediàtic. De jugar amb el discurs de la por. El què és lamentable és que tota una Comissió Europea hagi estat tant enze de caure en aquest joc.

 

Marc Costa

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat