Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de de maig del 2010 | 13:17
Opinió · Política

Retallades, les justes i les necessàries

Barcelona · Abans ho diem, abans es compleix. El dia 11 de maig des d'Esquerra reclamàvem per enèsima vegada al Govern de l'Estat la imperiosa necessitat de portar a terme reformes estructurals en la política econòmica i financera espanyola en lloc de retallar els recursos de la Generalitat. Fins al moment, només havíem assistit a mesures de maquillatge que no anaven més enllà d'omplir amb quatre titulars mediàtics: com estalviar 16 milions d'euros retallant alts càrrecs i en el primer trimestre de 2010 tenir una desviació de la despesa dels ministeris de 231 milions d'euros. Ha calgut que la Unió Europea i "l'amic Obama" fessin un toc d'atenció al govern de Zapatero perquè, un dia més tard, el president anunciés un improvisat paquet de mesures, que no compartim perquè paguen els plats trencats els de sempre.

La resposta ha arribat en forma d'un pla d'austeritat sense precedents a l'Estat espanyol que té l'ambició de retallar en 15.000 milions d'euros la despesa del govern de l'Estat mitjançant mesures tan sonades com la reducció del sou dels funcionaris en un 5% de manera immediata i la seva congelació per al 2011, la congelació de les pensions o la supressió del xec nadó, entre d'altres. Nosaltres proposem que emprengui mesures eficaces de reducció del frau fiscal i un programa creïble d'ajustament i d'austeritat del sector públic, entre d'altres. Que s'aprimi l'Administració de l'Estat, que suprimeixi ministeris que tenen les competències transferides a les autonomies, com és el cas d'Habitatge, Cultura, Igualtat o Ciència i Tecnologia.

Però el que ens preocupa més és que no són mesures per reorientar la deriva de l'economia estatal, una deriva que no va obtenir respostes immediates des del PSOE sinó una deriva de mesures assistencials com el Pla E que han injectat molts milions sense resultats per reactivar l'economia. Ens preocupa que les retallades també afectaran a les autonomies proporcionalment, sense tenir en compte els deures fets. I això és injust, perquè el nostre dèficit és molt inferior al de l'Estat i al de moltes comunitats autònomes; Perquè Catalunya té una ràtio de funcionaris per població activa dels més baixos de tot l'Estat i ha fet polítiques de contenció, i d'altres territoris estan absolutament inflats de funcionaris i han fet polítiques faraòniques. El Govern de la Generalitat ha fet 3 redimensionaments pressupostaris en l'últim any i mig i ha tirat endavant en els darrers 7 anys mesures per canviar el model productiu i impulsar i garantir drets socials, especialment pels que pateixen més la crisi. I aquestes mesures s'han de consolidar, no retallar.

Per això des d'Esquerra diem que quan se'ns demana de fer una nova apretada de cinturó no podem acceptar mesures alíquotes, mimètiques, ni subhastes ni un "trágala" d'un Estat que no fa els deures que li pertoquen. Justament perquè les catalanes i els catalans hem fet els deures, cal reclamar a l'Estat que compleixi amb els compromisos estatutaris d'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que segons la previsió del Pacte Nacional d'Infraestructures hauria de ser per al 2010 d'uns 5.062 milions d'euros, a banda de les transferències per infraestructures no licitades ni transferides. I precisament perquè estem en temps de crisi, no podem permetre que es consolidi el greuge històric i el dèficit fiscal que patim a Catalunya i a la resta dels Països Catalans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat