Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de novembre del 2010 | 15:01
Opinió · Política

Som en campanya electoral?

Barcelona · Ara que som tan a prop de tot sants "o que abans rebia aquest nom, actualment a punt d'ésser engolida per Halloween, el voraç invasor cosí del Pare Noel" potser convindria donar un cop d'ull al calendari per assegurar-nos del dia en que ens trobem. Si ho fem comprovarem que indica que som a 30 d'octubre. Però si comprem un diari, si el consultem per Internet, mirem un informatiu o n'escoltem un de radiofònic, creurem que som ben bé a meitat de novembre...

Si més no, atenent al que estableix la llei orgànica del règim electoral vigent en el seu article 21: "La campanya electoral comença el dia trenta-vuitè posterior a la convocatòria." La qual cosa, si no estem descomptats i tal i com certifica el mateix web de la Generalitat, significa que ja fa jornades que hem superat el 12 de novembre, primer dia en que s'havia d'iniciar la campanya electoral. O potser algú opina, a hores d'ara, que la totalitat dels polítics no fa almenys 15 dies que l'han començada? La qual cosa hauria de significar, consegüentment, que les votacions serien demà, 31 d'octubre.

El problema és greu! Qui s'erra, el calendari electoral, que assegura que les eleccions són el 28 de novembre? O bé el convencional, que afirma que encara no hem enllestit l'octubre quan ja fa més de quinze dies que s'ha iniciat la campanya electoral? Si té raó aquest darrer, com tot "menys el comportament de les formacions polítiques" sembla indicar, el primer que convindria que ens demanéssim és per què els partits no compleixin la llei electoral? I el segon, que exigíssim que el complissin.

Com és possible que ens haurien de representar i, alhora, complint i fent complir les lleis, no les respectin ells mateixos? Aquesta és la seva manera de guanyar-se "o, millor, de recuperar" la nostra confiança perduda? D'incentivar la participació electoral, que han anat laminant elecció rere elecció? Creuen que infringit la llei que ells mateixos van contribuir a redactar fa vint-i-cinc anys contribueixen a que recobrem la nostra desafecció política? No recorden la redacció del seu article 53? "No es pot (...) realitzar-se cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hagi acabat legalment ni tampoc durant el període comprès entre la convocatòria de les eleccions i la iniciació legal de la campanya." Creuen que la seva condició de parlamentaris o d'aspirant a ésser-ho els situa per sobre de la llei, per damunt del bé i el mal? O potser, simplement, es consideren tan per sobre de tot, tan per damunt de nosaltres, pobres i modestos electors, tan avançats als temps, que viuen ja quatre setmanes per davant nostre?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat