Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de febrer del 2011 | 14:46
Opinió · Política

Paris Hilton i l'impost de successions

Barcelona · Al diari Ara (donem-li un marge de confiança, però pel meu gust el Capdevila li dóna un to massa de diari per a mestres), Germà Bel, parlant de l'impost de successions, es refereix al debat que hi ha als Estats Units sobre si el fet que els fills heretin el patrimoni dels pares va en detriment del valor de l'esforç.

En aquests verals, sorprèn un cas com el de Warren Buffett, que ha declarat que deixar la seva fortuna als fills perjudicaria el model de meritocràcia a què la societat americana aspira, i, per tal d'evitar que la seva prole segueixi els passos d'una Paris Hilton, ha decidit llegar la major part del seu patrimoni a obres benèfiques.

La decisió de Buffett és possible perquè la legislació americana, defensora radical de la propietat privada, li permet disposar lliurement dels seus béns. En canvi a vint-i-sis dels vint-i-set estats de la UE --ho comentava Charlemagne a l'Economist fa unes setmanes-- el propòsit de Buffett seria il·legal, perquè les lleis obliguen els pares a passar part del seu patrimoni als fills. L'excepció, és clar, és el Regne Unit (més exactament, Anglaterra i Gal·les: Escòcia segueix el model continental).

Mentre els anglosaxons es pregunten si és bo que els fills heretin uns béns que no han guanyat amb el seu esforç, aquí posem l'accent en els efectes de l'impost de successions sobre el finançament dels serveis públics. Jo crec que totes dues visions han de confluir: l'estat del benestar és una conquesta europea que cal preservar però, per a finançar-lo, el model ha d'afavorir els emprenedors, perquè el benefici individual és la font d'on ragen els ingressos públics.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat