Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de de febrer del 2013 | 17:58
Opinió
Jordi Porta

Llei electoral i finançament dels partits

El debat sobre la reforma de la llei electoral i sobre el finançament dels partits polítics ha retornat després d'una colla d'anys.

Des de l'any 1981 ─i posteriors─ que es porten debatent aquests temes (organitzats, almenys, per la Fundació Jaume Bofill), i des de llavors que s'han proposat sistemes democràticament adequats per a evitar funcionaments incorrectes i afavoridors d'això que ara tant es parla: la corrupció.

Pel que fa referència a la llei electoral, actualment es parla molt de la solució que representarien les llistes obertes, és a dir, que tothom pogui votar les persones que cregui més aceptables de cada llista sense cenyir-se al sistema actual d'un vot per un partit.

Cal dir que les llistes obertes poden representar avantatges però també poden implicar certs inconvenients. En primer lloc, pot implicar dificultats afegides a la construcción de majories que puguin portar a terme un programa polític comú i ben establert i, per tant, fer ingovernable el país. També pot afavorir l'elecció de personatges mediàtics, molt presents als mitjans de comunicació, però que no garateixin la solvència i la competència suficients com per a ser un diputat actiu i adequat pel Parlament.
Cal que, d'una vegada, s'intenti consensuar una manera nova de posar en pràctica la democràcia parlamentària"
Si es vol guanyar proximitat dels diputats a la ciutadania, es pot optar per alguns mitjans per a fer-ho, com és la proposta que fa anys es va fer pública i que es va oferir per al diàleg entre els partits, durant els anys vuitanta, en un treball promogut per la Fundació.

Aquesta proposta era una combinació entre el sistema majoritari i el sistema proporcional. Dels 135 diputats al Parlament de Catalunya, 57 s'elegien per comarques pel sistema majoritari amb la qual cosa es guanyava proximitat del diputats als ciutadans ─un diputat per comarca amb la sobrerepresentació de les comarques més poblades– i la resta elegit pel sistema proporcional amb la possibilitat de quatre circumscripcions electorals (les províncies, com fins ara) o en una circumscripció única per tot el territori català. Com és natural, aquest éra (i és) un tema obert a possibles modificacions.

Pel que fa al finançament dels partits, en el col·loqui internacional que es va organitzar el 1997 ja es comparaven els sistemes que existien en els diversos països del món occidental. De totes maneres, una cosa era comuna: la moderació de les despeses, sobretot de les campanyes electorals. En fi, no m'hi puc extendre, però cal que, d'una vegada, es posi fil a l'agulla i s'intenti consensuar una manera nova de posar en pràctica la democràcia parlamentària.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat