Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de de setembre del 2010 | 14:13
Opinió · Economia

Una llei infumable

Barcelona · Ben aviat haurem d'anar parlant del projecte de pressupostos generals de l'Estat que va aprovar divendres el govern de l'Estat i que no sembla, ara com ara, que hagi de servir de gaire cosa per superar la crisi, sinó més aviat per aprofundir-la, amb mesures estètiques de cara a la galeria i sense coratge per afrontar una veritable racionalització de la despesa pública. Ja en parlarem, naturalment.

Tampoc no sembla que hagi de servir per superar la crisi el gran projecte estrella d'aquesta legislatura en matèria econòmica. Parlo, òbviament, del projecte de llei d'economia sostenible i que, ras i curt, no és altra cosa que un munt de mesures inconnexes i inútils. No es tracta d'entrar a estripar. No m'agrada i no és el meu estil, però el cert és que caldria esperar-ne més d'una llei que se'n parla tant. Si tot el que pot oferir el Govern Zapatero per sortir de la crisi i encarar la reforma del nostre model productiu és aquesta llei, de debò que tenim un problema.

Ho vaig dir ben clar dijous passat al Ple del Congrés: és una llei infumable, buida i sense contingut, que no canvia res ni proposa res que pugui engrescar al conjunt de la societat. No genera confiança, no corregeix cap distorsió del model econòmic vigent i, malgrat el nom, no s'aguanta per enlloc.

N'he parlat força aquests dies: l'economia necessita mesures imaginatives que ens treguin de l'actual atzucac i permetin generar treball i riquesa. L'única expectativa real de recuperació passa per l'economia productiva i no pas per la subsidiació universal. Més que res, i entre altres coses, perquè no ens ho podem permetre, i els anys de disbauxa ja sembla que són història.

Ara el que toca és generar ocupació i no pas eliminar-la. Això tan senzill ho hauria d'entendre el Govern, oi que sí? Doncs no. s més, abans de la votació de les esmenes a la totalitat, des de CiU ens n'hem fet un fart d'intentar introduir alguna mesura concreta i útil en el text d'aquest projecte, però no ha estat possible. En seguirem parlant, evidentment, però al final aquesta llei serà com el vestit nou de l'emperador, molta cosa en un no res.

A principis dels noranta, quan després dels Jocs va esclatar l'evidència d'un període de crisi, les mesures per sortir-se'n no van ser espectaculars d'entrada, però anaven pas a pas en la bona direcció. Recordo, per exemple, les deduccions fiscals --força tímides-- que es van aprovar a iniciativa nostra per a les inversions generadores d'ocupació. Va ser només un primer pas, però prou útil en el seu moment.

Ara podem rellegir el projecte una i altra vegada i no hi trobarem res, excepte un nom que, òbviament, no fa a la cosa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat