Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de novembre del 2009 | 15:28
Opinió · Economia

Encarem el futur, ja!

Barcelona · Tenim un país molt molest, capficat, preocupat i obsessionat de fa dies. Els trasbalsos continus, amb corrupteles de guant blanc com a protagonistes, han fet impacte en la moral ciutadana, ja molt tocada per una crisi que afecta i de quina manera la immensa majoria de la societat. Les contínues descobertes de noves malvestats han afeblit encara més el magre orgull català i la reacció es decanta cap a la desconfiança, la desafecció i l'enuig creixent.

Aquest vessament de problemes ven molt mediàticament i, alhora, obliga a molta dedicació política. Però els dirigents del país han de ser capaços d'abstreure's d'aquesta primera línia de foc, perquè les flames econòmiques cremen arreu. I on ja han passat, hi queden brases roents.

Són moments de dubtes, d'incerteses i de necessitat de prendre decisions, especialment de política econòmica. Quan arreu ja han anunciat que la crisi sortirà de l'Estat més tard que d'altres estats veïns, i que la penitència són percentatges d'atur doblant la mitjana europea, el temps és breu i les decisions valen el seu preu en or. La primera, i per a molts, única missió i dedicació, ha de ser la reestructuració econòmica que ens encarrili cap a un nou model productiu. En l'encert de les mesures ens hi juguem la pau social a curt termini i el progrés d'uns quants anys.

Les administracions i les decisions polítiques han de servir per a afavorir que les empreses catalanes es posicionin en tecnologia, en presència internacional, en costos i en grandària. L'acceleració tecnològica, la formació, la creació de llocs de treball i de més qualitat i especialització i el posicionament clar amb nous plantejaments estratègics han de ser les vies que obrin i permetin assumir els nous reptes de futur de la nostra economia.

Les decisions polítiques han d'afavorir la recerca i especialització en nous sectors econòmics de més valor afegit tot deixant de banda els que consumeixen territori i mà d'obra de poca formació i que han caracteritzat l'explosió dels darrers anys, de la qual ara en vivim la trista ressaca.

Malgrat la depressió i desassossec latents, hem d'encarar l'esdevenidor amb la voluntat i aspiració que som capaços de tenir el futur a les nostres mans i que aconseguir un nou model econòmic és una oportunitat que no podem deixar perdre.

A hores d'ara, les decisions de regeneració econòmica no poden esperar més temps. Les de regeneració política, tampoc. Ni, encara menys, poden fallar. Encarem el futur, ja!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat