Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de juny del 2010 | 13:53
Opinió · Economia

Predicar amb l'exemple

Barcelona · Des de fa unes setmanes hem sentit a dir que el FMI, la Unió Europea o fins i tot Alemanya i França estan imposant al govern espanyol la política a seguir contra la crisi. Fa un parell de setmanes el Congrés va convalidar, gràcies a l'actitud responsable de CiU, el decret llei de mesures per reduir la despesa pública -mesures en algun cas injustes i que caldrà revisar, com en el cas de les pensions-- però això només és una part de les moltes reformes que s'han de fer i que ja ens dicten -vulguem o no" des de la UE.

Portem anys i anys estirant més el braç que la màniga i hem viscut molt pel damunt de la riquesa que produíem. Amb la sensació de predicar en el desert, CiU ha estat anys i anys demanant l'establiment d'ajuts a l'economia productiva i gairebé suplicant incentius a la productivitat i competitivitat de les nostres empreses. Ara, volatilitzada la bombolla immobiliària, sembla que no queda altre remei que retallar despesa i posar-se a treballar de valent, amb menys costos i amb més productivitat. Agradarà o no, però aquesta és l'única via per sortir de la crisi i evitar la fallida del conjunt de la societat.

I al bell mig d'aquest debat, sorprèn el pas endavant, doblement exemplar, que ha donat el govern alemany d'Angela Merkel. En primer lloc, és un pas equilibrat que estableix una retallada de despesa de 80.000 milions d'euros d'aquí al 2014, però que no ho fa indiscriminadament, sinó establint prioritats i marcant criteris d'Estat. Val a dir, per exemple, que el pla no preveu cap mena de retallada ni en educació ni en R+D, sectors vitals per al futur de qualsevol país. Tampoc no preveu cap mena de major pressió fiscal, que resultaria absolutament letal per als brots de recuperació que sí que es perceben allà.

Però també és exemplar en el sentit que serveix d'exemple per als altres països més o menys reticents a posar en ordre les seves finances. Si hi ha algun país que avui dia no necessita adoptar plans d'estabilitat és Alemanya i, per contra, adopta un pla seriós que marca el camí. Alemanya, amb aquest gest, demostra que no parla per parlar i que està decidida a liderar, amb energia, aquest procés d'assentament i de posterior recuperació. Aquesta valentia i claredat d'idees d'Angela Merkel és el que la converteix en estadista i la situa a anys llum de governants equilibristes o d'oposicions irresponsables. Perquè el seny no és pas una virtut "germànica" i la prova l'han donada a Portugal setmanes enrere tant el primer ministre com el líder de l'oposició, quan van comparèixer tots dos a explicar les recents mesures d'ajust a adoptar.

Vénen temps dolorosos, però també arriba l'hora de redreçar tot el que s'ha fet malament durant dècades. No es tracta de centrar-nos en el patiment inevitable de l'ajust, sinó en l'oportunitat de sortir-ne amb més dosis de productivitat i d'eficiència. I si és així, haurem fet un gran pas per a una recuperació duradora i perquè els nostres fills visquin millor que nosaltres. No pas perquè gastin més, sinó perquè gaudeixin d'una economia estable i sòlida, que proporcioni treball per a tothom i benestar sostenible i continuat al conjunt de la societat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat