Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 6 de de març del 2014 | 17:49
Opinió
Jordi Porta

Catalunya i la FAES

Avui he sentit a la ràdio una entrevista de Mònica Tarribas al senyor Zarzalejos, de la FAES, i continuo veient les fixacions mentals de sempre i que em permeto posar en qüestió amb el perill de repetir-me. Es continua sacralitzant el procés que va portar a la Constitució del 1978 que, tot i ser un pas democràtic important, va tenir condicionants antidemocràtics que es pretenen oblidar.

Per exemple, el protagonisme dels antics dirigents franquistes, aplegats en el partit d'Alianza Popular, la por a la involució que l'amenaça militar mantenia latent i que Tejero va posar en evidència el 1981, la manca d'alternatives que poguessin ser acceptades.

Un segon factor va ser la creació de disset comunitats autònomes --que ningú no havia demanat-- i que havien de servir per rebaixar les expectatives del País Basc i Catalunya. Dirigents espanyols que jo havia tractat a Madrid em deien: "Nosotros no habíamos pedido nunca la autonomía, pero ya que nos la han dado, vamos a ver que podemos sacar de ello".

Davant d'aquestes i d'altres circumstàncies, ¿es pot afirmar, citant la constitució, que Espanya és democraticament l'única nació amb sobirania i que no es pot consultar al poble català sobre la seva voluntat majoritària respecte al futur del país? ¿Encara no han entès que Catalunya i el País Basc són dues realitats nacionals confirmades per la història i la voluntat col·lectiva present i que ells defensen els principis que ha generat dictadures i violència?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat