Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 15 de d'abril del 2015 | 17:02
Opinió
Carles Mundó (@CarlesMundo)
Advocat

Barcelona, capital d'Estat o de província?

Veient el nombre de llistes que els partits sobiranistes presentaran a les eleccions municipals del 24 de maig, és ben possible que a molts pobles i ciutats hi hagi un creixement important de votants que volen comprometre el seu Ajuntament amb el procés per convertir Catalunya en un nou Estat independent.

Bona mostra d'això és que ERC presentarà llista a 700 municipis, un centenar més que fa 4 anys, les CUP arribaran a les 160 llistes, el doble que el 2011, i Convergència i Unió, tot i fer-ne 60 menys, arribarà a les 850. En canvi, el PSC, que durant dècades ha tingut el lideratge del món municipal, no arribarà a les 500 llistes, perdent-ne 200 respecte les eleccions anteriors.

En aquest context, és remarcable la capacitat d'Esquerra Republicana de Catalunya de sumar a les seves candidatures a moltes persones independents i altres forces com MES-Moviment d'Esquerres o Avancem, que han deixat enrere el federalisme per afegir-se al projecte independentista. És significatiu, per exemple, que ERC es presentarà per primer cop als 30 municipis del Baix Llobregat i recuperarà la presència a molts ajuntaments importants com Badalona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Girona o Lleida.

Tot i aquest notable avenç, que serà un bon termòmetre per conèixer l'estat de salut del procés sobiranista, la lectura política i la percepció que en quedarà tindrà molt a veure amb el resultat de Barcelona.
És molt convenient que l'Alfred Bosch obtingui prou vots per condicionar les prioritats polítiques de l'Ajuntament"
El 24-M, el ciutadans de Barcelona votaran alguna cosa més que l'alcalde de la seva ciutat. Decidiran, per tots els catalans i catalanes, si a l'Ajuntament de Barcelona hi haurà l'alcalde de la capital d'un Estat o l'alcalde d'una capital de província. Si a les darreres europees ERC va guanyar les eleccions a la capital i CiU va ser, a poca distància, la segona força més votada, ara també ha de ser possible que aquesta majoria torni a mobilitzar-se per aconseguir un gran resultat.

És cert, però, que les enquestes publicades –sovint més dissenyades per condicionar el resultat que no pas per retratar l'estat d'opinió del moment– ofereixen un resultat diferent. I en res no ajuden les incerteses que introdueix el candidat de CiU, Xavier Trias, quan diu que no li convé que el debat independentista aparegui en escena; tampoc genera confiança la indefinició calculada dels seus socis d'Unió, que no diran fins passades les eleccions si es desmarquen del full de ruta.
El 24-M, a Barcelona hi decidiran si a l'Ajuntament hi haurà l'alcalde de la capital d'un Estat o d'una província"
En canvi, qui ha dit ben clar que si guanya renunciarà a posar el lideratge de l'Ajuntament de Barcelona al servei de la construcció d'un nou país és la candidatura d'Ada Colau i ICV, esgrimint la vella fal·làcia de presentar com a incompatibles el progrés social i l'ambició nacional.

Pot ser que cap candidatura no aglutini prou vots per obtenir un resultat rotund, com sí que va passar a les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931. Davant d'aquest escenari, és molt convenient que l'Alfred Bosch i tota la gent que ha aconseguit sumar a l'entorn d'Esquerra Republicana, obtingui prou vots per condicionar les prioritats polítiques de l'Ajuntament. D'això en depèn que Barcelona sigui la capital d'un Estat o la capital d'una província.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Mundó (@CarlesMundo)
Carles Mundó (@CarlesMundo)
Advocat
Opinió · Política
El 24-M ens comptaran
Opinió ·
Un full de ruta per ser majoria
Indica publicitat