Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de de gener del 2012 | 18:11
Notícia · Societat civil

"Vostès volen fer un apartheid lingüístic, volen dividir la gent segons la llengua que parlin"

El ple de Cort viu una nova protesta contra la política lingüística de Bauzá a través de la campanya 'Tenim la paraula: a Mallorca, en català!', impulsada per Endavant.

Tribuna Mallorca · Una cinquantena de persones es varen congregar a l'Ajuntament de Palma per mostrar el seu rebuig a la votació del PP a favor de la Llei de Funció Pública que promou el Govern de les Illes Balears.

Durant el punt que feia referència a la llengua, els assistents varen rebutjar mitjançant crits i xiulets els comentaris del PP i varen mostrat pancartes i cartells de la campanya. Així mateix, un grupuscle d'extrema dreta format per una desena de persones va ovacionar el PP i va llençar insults contra els mallorquins que defensaven la llengua.

Després de diverses intervencions d'entitats, totes elles contràries a la reforma de la Llei de Funció Pública, un membre de la campanya va intervenir i va defensar, en nom de la campanya'Tenim la paraula: A Mallorca, en català!', la iniciativa popular de resposta a les amenaces del PP envers la llengua pròpia de Mallorca. Segons el seu portaveu, Marcel Pich, "quan és per parlar-ne bé, vostès li diuen mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc però quan la volen atacar s'hi refereixen com a català. I, tanmateix, senyors, vostès el què volen és marginar i menysprear la llengua pròpia d'aquesta terra, li diguin com li diguin. Són per tant, apart d'uns ignorants i uns crispadors, uns antimallorquins. Vostès són la dreta més rància que ha passat per les Illes Balears, d'ençà dels temps de Franco".

Segons Pich, "la llengua catalana és patrimoni de tots els mallorquins, la parlin o no, hagin nascut aquí o no. I vostès volen fer un apartheid lingüístic, volen dividir la gent segons la llengua que parlin... i tanmateix, no dividiran els mallorquins tant si parlen castellà, català, àrab, suec o qualsevol altra dels centenars de llengües que es xerren aquí. L'únic que faran és crispar i fer que la gent es divideixi en dos bàndols ben clars: els qui estimen Mallorca i la seva llengua o els que senten repugna per tot això".

"Però el poble de Mallorca", va afirmar el portaveu de la campanya, "comença a despertar i ho fa conscient de què les amenaces a la llengua són una cortina de fum per camuflar la seva ineficàcia davant la crisi econòmica i social. Crisi que, gràcies a vostès, ara també és cultural. Com deia, la dignitat i el coratge comença a tenyir els carrers. En els darrers mesos, els dirigents de les principals institucions han notat el menyspreu de la ciutadania. A la UIB, a sa Pobla, a la Festa de l'estendard, al Teatre Principal, a les festes de Sant Sebastià... o a Felanitx, si és que no es tornen a fer enrere demà els seus amics del Govern..."

"Celebram la dignitat dels mallorquins i mallorquines que estimen la seva llengua, deixant ben clar que qualsevol amenaça, agressió i intent de desprestigi del mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc per petita que sigui, serà contestada amb alegria i força. Senyor Mateo Isern, tengui-ho ben clar, el català fa 800 anys que és patrimoni dels mallorquins, i per moltes estratègies polítiques o repressions lingüístiques que duguin a terme, de la mateixa manera que en el passat, el català perviurà. I d'aquí 800 anys, vostès seran recordats com uns governants colonialistes, immorals i totalitaris que negaven el dret del poble a viure plenament amb la seva pròpia identitat", va concloure Marcel Pich.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat