Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de juny del 2010 | 16:30
Notícia · Societat civil

Els sindicats majoritaris convoquen la vaga general el 29 de setembre

ACN · Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació per convocar oficialment la vaga general del pròxim 29 de setembre. Tots dos han acusat el govern espanyol d'haver donat ales a les demandes de la patronal i han apuntat que treballaran per aconseguir que la vaga suposi una "resposta massiva" al "canvi de carril" de Zapatero en les seves polítiques per sortir de la crisi. La convocatòria es produeix un dia abans que el Consell de Ministres aprovi el decret de la reforma que es convalidarà al Congrés el dia 22.

Toxo i Méndez han comparegut plegats a la seu d'UGT de Madrid en una roda de premsa multitudinària on han acabat anunciant el que ja se sabia, que els treballadors estaran convocats a la vaga el pròxim 29 de setembre, coincidint amb les mobilitzacions convocades a diversos països d'Europa per la Confederació Europea de Sindicats. Tots dos s'han reunit aquest matí de dimarts amb les Comissions Executives dels dos sindicats per acabar de tancar la convocatòria oficial.

Méndez ha explicat que la vaga general arriba després d'un diàleg social "infructuós" que no ha obtingut èxit pel fet que el govern va "alimentar" les expectatives de la patronal espanyola per demanar una reforma laboral "dura" que "lesionés" els drets dels treballadors. Segons Méndez, l'acord en el diàleg social era "pràcticament impossible", fet que ha portat els sindicats a convocar la vaga general contra una reforma "regressiva" que "no generarà confiança i serà inútil per resoldre els problemes del mercat laboral".

Per tots aquests motius, ha dit, "hem decidit amb tota legitimitat i raó convocar una vaga genera per al pròxim 29 de setembre del 2010". Segons Méndez, Zapatero ha fet un "canvi de carril" en els seves polítiques contra la crisi i que "ha estat acceptat de forma acrítica" pel govern i que ha estat "imposat per la UE". El seu decret, ha dit, tan sols endarrerirà la recuperació econòmica i en la creació d'ocupació.

Segons Méndez, el decret suposa "fer inútil el sacrifici de part de la societat espanyola", i especialment els aturats, que "han hagut d'aguantar vuit trimestres consecutius de reducció de l'ocupació". La reforma, ha dit, arriba "precisament en el moment en què hi havia una llum per al creixement econòmic".

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha assegurat que la vaga general és la resposta dels sindicats al "gir" que el govern espanyol ha fet en les seves polítiques, i ha assegurat que si es consolida el projecte de Llei s'abaratirà l'acomiadament, s'incrementarà la temporalitat, i es debilitarà la negociació col·lectiva'. Tots tres elements, ha dit, justifiquen per sí mateixos la convocatòria.

Segons Toxo, el "destinatari" clar de la vaga són les polítiques adoptades i el govern espanyol. "s una pena que la negociació laboral hagi acabat sense acord, perquè les úniques reformes que han funcionat a l'Estat són les que provenen del consens", ha recordat. Méndez ha culpat el govern espanyol d'haver facilitat la trencadissa en haver atès de manera "suficient" les peticions "desmesurades" de la patronal.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat