Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de desembre del 2009 | 14:54
Notícia · Societat civil

Òmnium Cultural denuncia la deslleialtat i l'intromissió competencial del Ministerio de Cultura

Barcelona · L'entitat cultural per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional, Òmnium Cultural, ha denunciat aquesta setmana la gestió deslleial del Ministerio de Cultura per la compra de l'arxiu documental del fotògraf català Centelles. Davant aquest afer, Òmnium Cultural ha fet pública la seva indignació per l'intomissió del Ministerio en unes competències que pertanyen estrictament al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

L'entitat cultural no ha volgut entrar en els aspectes pertanyents a la negociació entre la familia Centelles i la Generalitat, unes converses que han generat, darrerament, molt ressò en l'opinió pública, sinó que ha volgut posar l'èmfasi en el procediment d'adquisició d'aquest patrimoni cultural per part del Ministerio de Cultura espanyol, un procés que ha estat deslleial envers Catalunya i que, segons Òmnium Cultural, busca "recuperar per la via de l'espoli fiscal allò que el marc constitucional no li atorga". Per la seva importància, reproduïm de manera íntegra la nota oficial d'Òmnium Cultural:

El desplegament estatutari i l'assumpció per part de la Generalitat de Catalunya de la competència exclusiva en matèria de cultura va buidar de competències aquest ministeri. Només per aquest motiu hauria d'haver estat suprimit ja fa molts anys.

Des de l'any 1980, però, l'actuació de l'Estat ha estat, a més, d'una absoluta deslleialtat al marc competencial i legal i el Ministeri de Cultura ha recuperat per la via de fet i de l'espoli fiscal allò que el marc constitucional no li atorga. Així, hem pogut constatar que per la via econòmica ha forçat la seva entrada en institucions culturals catalanes, com ara el Liceu, el Palau de la Música i el MNAC, entre moltes altres, afectades totes elles pel dèficit de finançament.

La compra de l'arxiu Centelles és un episodi més, especialment flagrant, de l'ús espuri dels recursos del Ministeri de Cultura.

En aquest cas, el ministeri ha competit directament i secretament amb Catalunya i ha dilapidat els recursos públics en un cas evident de deslleialtat institucional.

Per això, cal reclamar, un cop més, que els recursos espoliats als catalans no siguin utilitzats contra els interessos del poble de Catalunya i, per tant, procedir a la supressió del ministeri.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat