Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de febrer del 2016 | 10:16
La fotografia · Societat civil

Sentit homenatge i comiat cívic a Muriel Casals

A partir del seu lema "Nosaltres som el somni" diverses persones, actuacions i vídeos han recordat "les lluites" de l'expresidenta d'Òmnium i diputada al Parlament de Catalunya, Muriel Casals, en un acte emotiu que ha aplegat la família i una gran representació cívica i política del país.

Presentat per la periodista Rita Marzoa, l'acte ha començat amb un vídeo de Muriel Casals i l'Elèctrica Dharma i ha seguit amb una galeria fotogràfica acompanyada de la Cobla Sant Jordi, abans de donar pas a diverses personalitats properes a ella que han glossat la seva trajectòria de en cinc àmbits: Arcadi Oliveres en justícia social, Juste de Nin i Jordi Parés en llengua i cultura, Ada Parellada en drets de les dones, Xavier Sala i Martín en educació, i Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal en país.

La segona meitat de l'acte l'ha obert un vídeo amb unes 300 fotografies fetes per la gent amb la Muriel, enviades prèviament per correu electrònic o etiquetades a les xarxes socials amb #homenatgeMuriel, de nou amb l'acompanyament de la Cobla Sant Jordi. Tot seguit, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet el discurs central de l'acte, acompanyat dels expresidents Quim Torra i Jordi Porta.

"Amb el cor fort, i la veu ben alta, us emplacem a compartir en la lluita com ella ho va fer; amb generositat, discreció, honradesa, felicitat, fermesa i determinació", ha dit Cuixart. "Sabeu què diem: el millor homenatge, la victòria! Però compte. La victòria que volem és la de tothom. La victòria d'un país millor. Sense vencedors ni vençuts. Un país més just. Un país més pròsper i més transparent, més culte, més digne per tothom, sobretot pels més desafavorits.", ha afirmat. "Gràcies per totes les mostres de suport rebudes. Sabem que la Muriel no és de ningú en particular, sinó que és de tothom una miqueta", ha afegit. La recta final l'ha obert un fragment del discurs "Nosaltres som el somni", un dels més simbòlics i vigents de Muriel Casals, pronunciat al Concert per la Llibertat del Camp Nou el
juny del 2013. Els Castellers de Vilafranca han fet un pilar XXX d'homenatge a l'expresidenta d'Òmnium, abans d'una acció final sorpresa: una trentena de personalitats han deixat clavells vermells a l'escenari, en memòria de Muriel Casals; entre aquestes, Lluís Llach, que ha cantat a capella la cançó Abril del 74. I una altra popular cançó, Bella Ciao, ha servit de cloenda.

Gran representació cívica i política.

L'acte d'homenatge a Muriel Casals ha aplegat una gran representació cívica i política del país: el president Carles Puigdemont i tots els consellers de la Generalitat de Catalunya, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, els diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es pot i la CUP, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, la de Badalona Dolors Sabater, el de Sabadell Juli Fernàndez i la de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras, o els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep M. Terricabras; per part de la societat civil, una nodrida representació d'Òmnium, amb la junta directiva i els presidents territorials, el president de l'ANC Jordi Sànchez o el de l'AMI Pep Andreu, a més de representants sindicals, col·legis professionals, o entitats culturals, educatives, socials o esportives.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat