Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de juliol del 2011 | 18:05
Notícia · Política

L'abstenció del Partit Popular permet al Govern aprovar els pressupostos

La resta de l'oposició, excepte Laporta, ha votat en contra d'uns comptes que suposen una disminució d'un 10% de la despesa pública respecte els anteriors.

Pressupostos entre protestes.
El PP s'ha abstingut en els comptes del Govern mentre que els diputats d'ICV han mostrat cartells de protesta contra les retallades dels comptes.

ACN-Redacció · El Parlament ha aprovat els pressupostos per a l'exercici 2011, que suposen una disminució del 10% de la despesa i preveuen un dèficit que dobla el permès per l'Estat. En la votació, CiU i el diputat Joan Laporta han donat suport a la llei, mentre que el PPC s'ha abstingut per "responsabilitat", segons ha dit el seu portaveu, José Antonio Coto. La resta de partits de l'oposició han votat en contra. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha expressat la seva "satisfacció" per l'aprovació d'uns pressupostos que no són els "ideals" que al Govern li agradaria presentar, però que, al seu parer, són els que Catalunya necessita per reactivar l'economia i sortir de la crisi entre els països enfortits.

L'abstenció del PPC, sumada al suport del grup parlamentari de CiU i el diputat no adscrit Joan Laporta, ha facilitat l'aprovació de la Llei de pressupostos per a l'exercici 2011. El diputat popular encarregat de defensar la postura del PP, José Antonio Coto, ha insistit en la "responsabilitat" del seu grup parlamentari, que amb la seva actitud, ha evitat el "desgovern" perquè la no aprovació dels pressupostos hagués deixat Catalunya amb uns comptes "desfasats" com eren els del tripartit. Segons ha dit, les modificacions que s'han introduït en el contingut de la llei després del pacte amb el PP han millorat aquests comptes. Entre les modificacions hi ha el clar retrocés  que experimentarà la política d'exteriors iniciada per l'anterior govern. L'eliminació d'algunes delegacions, el fet de supeditar-les a les de l'Estat i buidar-les de contingut polític han estat o seran algunes de les conseqüències del pacte CiU-PP que amb tant d'entusiasme va fer públic Alicia Sánchez-Camacho, a diferència del silenci de la federació nacionalista.

La resta de l'oposició ha votat en contra dels comptes de la Generalitat. La diputada del PSC Rocio Martínez Sempere ha lamentat el fet que CiU hagi rebutjat totes les esmenes que han presentat els socialistes. Aquestes esmenes, segons ha dit, eren la prova de què el PSC tenia voluntat de millorar la llei de pressupostos i no defugia responsabilitats, sinó que vol fer una oposició constructiva i responsable. Martínez Sempere ha afirmat que el seu grup parlamentari entén les dificultats actuals, però ha afegit que els ajustos es podien fer d'una manera més igualitària per a tota la societat catalana.

Segons la diputada socialista, CiU i el Govern han donat a entendre que el pacte amb el PP era l'única manera d'aprovar els pressupostos i han presentat "com una imposició el que és fruit d'una elecció". En aquest sentit, Martínez Sempere ha criticat a CiU per pactar la principal llei que s'aprovarà aquest any amb el partit que, segons ha recordat, va recórrer l'Estatut davant el TC.

Crítica al pacte i a les retallades

Els diputats d'ICV-EUiA han escenificat el seu rebuig als pressupostos ensenyant cartells en contra de les retallades just després de la votació. El diputat ecosocialista, Joan Boada, ha carregat contra el pacte entre el Govern i el PP, que ha demostrat, segons ha dit, que "el patriotisme de CiU comença i acaba en la butxaca". Boada ha afirmat que el seu grup parlamentari ha presentat una alternativa als pressupostos de les retallades en forma d'esmenes i cap d'elles ha estat acceptada. Segons ha dit, el Govern ha volgut fer creure que l'austeritat és l'única alternativa per sortir de la crisi i ICV-EUiA defensa que sí que hi ha altres opcions. Aquestes opcions es concreten fonamentalment en una distribució més "equitativa" dels sacrificis i ajustos. En aquest sentit, ha lamentat l'eliminació de l'impost de successions i ha apostat per la introducció d'altres impostos que gravessin les rendes més altes.

El diputat Sergi de los Ríos, que ha defensat la postura d'ERC, ha recordat a CiU que hagués estat possible una altra majoria que deixés de costat al PPC. Segons ha dit, ERC va oferir mà estesa al Govern i aquest, en canvi, va optar per pactar amb els populars. De los Ríos ha declarat que aquests pressupostos suposen passos enrere en el compromís social i nacional i per això la seva formació no els hi pot donar suport. El diputat republicà ha remarcat els perjudicis que els nous comptes públics suposen per als ciutadans catalans a nivell de servei bàsics com ara la sanitat o l'educació. A més, ha fet referència a les renuncies en la construcció d'estructures d'Estat, en referència a les concessions que s'han fet al PPC en el sentit de reorientar la política exterior catalana.

La intervenció del diputat de SI Uriel Bertran, s'ha centrat en fer una crítica del pacte entre CiU i PPC. Aquest, segons ha dit, permet als populars introduir-se en política catalana i marcar aspectes tan importants com ara la política exterior. Bertran ha recordat Mas que abans de les anteriors eleccions va dir que el seu partit no tornaria a pactar amb el PPC i això és el que esperava, segons ha dit, la ciutadania catalana. Després d'aquest pacte, ha afegit Bertran, no s'ha produït cap millora per a Catalunya, però sí per als interessos del PPC.

Vots favorables

Per la seva banda, el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha mostrat la seva satisfacció per haver enllestit un tràmit parlamentari tan important com aquest. Fernández Teixidó ha criticat l'actitud de l'oposició per no haver fet cap mostra d'autocrítica durant les seves intervencions. Davant les queixes de la resta de partits pel fet què el seu grup parlamentari no ha donat suport a cap de les esmenes que han presentat, el diputat ha recordat que amb l'anterior legislatura li passava una cosa molt similar a CiU. "Tenim un Govern amb competència i coratge", ha dit Fernández Teixidó i el conjunt de la ciutadania ha de saber "que fem el que cal".

Els comptes de la Generalitat per a 2011 superen els 39.000 milions d'euros i suposen una reducció de la despesa de 2.680 milions, que equival al 10% respecte a l'any passat. A més, està previst que el dèficit de la Generalitat es redueixi fins als 5.408 milions d'euros, l'equivalent al 2,66% del PIB català, més del doble del que exigeix l'Estat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat