Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de desembre del 2011 | 17:59
Notícia · Política

De Gispert fa marxa enrere i aixeca la prohibició d'utilitzar l'expressió 'Espanya ens roba' al Parlament

La presidenta ha argumentat que entre les seves funcions no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se en el debat parlamentari.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha aixecat la prohibició d'utilitzar expressions com 'Espanya ens roba' o 'espoli fiscal' durant els debats parlamentaris, tal com ha comunicat a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts. De Gispert ha argumentat que entre les seves funcions no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se en el debat parlamentari i ha recordat que va prendre la decisió de prohibir aquest tipus d'expressions interpretant el que s'havia expressat a les juntes de portaveus de l'11 d'octubre, a instàncies del subgrup de Ciutadans, i del 22 de novembre, a petició del grup socialista.

De Gispert ha defensat davant la Mesa i la Junta de Portaveus la llibertat d'expressió dels diputats i s'ha abstingut de determinar quines expressions poden ser utilitzades durant els debats. La presidenta del Parlament també ha demanat als portaveus que traslladin als diputats la necessitat que els debats es desenvolupin en termes de "cortesia i respecte parlamentaris", la qual cosa és "compatible" amb expressar amb contundència les discrepàncies polítiques. "En cap cas cap membre de la mesa, i jo la primera, no hem volgut conculcar un dels principis constitucionals i democràtics més importants, que és la llibertat d'expressió", ha afegit De Gispert.

La polèmica

Acaba així la polèmica que va sorgir el passat 30 de novembre durant el desenvolupament del darrer Ple. Aleshores, De Gispert, va censurar algunes de les expressions utilitzades pel subgrup de Solidaritat i els va reclamar que deixessin de referir-se a la relació entre Catalunya amb l'Estat com un "robatori" o un "espoli". Ni Alfons López Tena ni Uriel Bertran van deixar de fer servir aquestes expressions en el que restava de sessió i diversos diputats d'ERC van defensar la llibertat d'utilitzar les expressions que consideressin més adients. Més tard, López Tena fou reprovat per la Mesa del Parlament per insultar De Gispert titllant-la de "cosa" i "mamarratxa".

Després de conèixer al decisió, Uriel Bertran ha afirmat que "ha guanyat el dret a la llibertat d'expressió al Parlament de Catalunya" i ha celebrat que la Mesa i la pròpia presidenta de la cambra "hagin aixecat el veto i la censura al nostre país". D'altra banda, ha recalcat que expressions com "Espanya ens roba" o "espoli fiscal" són manifestacions que "defineixen la realitat social i econòmica del nostre país".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat