Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de de gener del 2011 | 15:33
Notícia · Política

El Reacostament' fructifica a Barcelona

Barcelona · Esquerra i Reagrupament es presentaran junts a Barcelona. Després de les sorprenents declaracions de Joan Carretero afirmant que ERC havia de ser el "pal de paller de l'independentisme" i d'arribar a acords a Puigcerdà, entre d'altres, les dues formacions han fet públic aquest divendres l'acord que han tancat per concórrer junts a Barcelona les properes eleccions municipals. Els dos partits s'han esforçat en escenificar reiteradament la seva crida a "altres formacions independentistes" com Solidaritat Catalana, a qui han convidat a oblidar "els seus vetos" i sumar-se a la coalició. L'acord, que han qualificat de "principalment programàtic", atorga el cap de llista per al líder d'ERC, Jordi Portabella, i el número 4 per a RCat. Des de Reagrupament, a més, han dit que el pacte no s'hagués tancat si no "estigués clar" que la coalició no pactarà amb PSC i ICV.

Amb l'objectiu de "sumar esforços" i col·laborar a llarg termini, Esquerra i Reagrupament de Barcelona han presentat el seu acord per fer una coalició conjunta per les properes eleccions que mantindrà un "respecte escrupolós per les sigles de cada partit". Tant Portabella i el president de la federació de Barcelona d'ERC, Oriol Amorós, pels republicans, com la dirigent de Rcat, Ruth Carendell, i el coordinador del partit a Barcelona, Marc Vinyoles, han insistit en que la coalició "està oberta" a altres partits independentistes, fent especial crida a SI, que encara dubta si vol o no participar de la llista unitària. I és que, pels signants de l'acord, quantes més formacions s'hi sumin, millor per construir "un tercer espai que competeixi per la victòria".

El pacte al que, de moment, han arribat ERC i Rcat deixa pels republicans -i per tant, per Joan Puigcercós- el cap de la candidatura conjunta, i reserva el número quatre de la llista i el 20% dels noms que el segueixin i dels consellers de districte per a Reagrupament. Fins ara, però, Rcat assegura que no sap qui ocuparà els espais reservats per la seva formació i afirma que ho decidiran els òrgans de base de la formació. Malgrat això, les dues formacions han insistit en explicar que el seu acord s'ha centrat més en "una negociació programàtica i de propostes" que en un repartiment de càrrecs. I és per això que, segons han dit, ha estat un procés "seriós, rigorós, generós".

Tot i no haver decretat les converses "ni tancades ni trencades", en paraules de Portabella, ERC i Rcat han insinuat que amb SI la negociació està enquistada. I el líder municipal d'ERC ha vinculat aquest estat a "la voluntat de vetar a uns o altres", en relació a la petició de SI de que ell no sigui el candidat a l'alcaldia en la possible coalició. En aquest sentit, i tot i haver tancat un acord amb Rcat per atorgar a Portabella el número u, Esquerra ha assegurat que està disposat a dirimir en primàries amb altres candidats que puguin presentar les formacions de la coalició qui serà el cap de llista.

Dels detalls programàtics del pacte, poc ha transcendit més enllà de prioritzar mesures contra la crisi des de la vesant ideològica més social. Però el que sí han desvetllat des de Rcat és que la coalició s'ha pogut tancar gràcies a la certesa que tenen que ERC "no voldrà reeditar un altre tripartit" a l'Ajuntament. Vinyoles i Carandell han explicat que "els principis" ideològics que uneixen a la coalició impedeixen un pacte amb PSC i ICV i han assegurat que "si Portabella no estigués ara fora del govern municipals, no es faria l'acord".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat