Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de març del 2009 | 18:03
Notícia · Política

Un 31% d'independentistes són castellanoparlants

Barcelona ·

Segons un estudi presentat pel Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), quasi bé un de cada tres independentistes catalans del Principat parla castellà a casa. L'anàlisi, fet a partir de 21 enquestes extretes del CIS, la UAB i la UOC publicades entre el 1991 i el 2008, mostra també com CiU ha perdut en els darrers anys l'hegemonia entre els independentistes, en favor d'ERC i, sobretot, l'abstenció, fet que mostra com hi ha un gruix important de sobiranistes cansats i decebuts amb l'actual classe política que es queda a casa el dia de les eleccions.


El text publicat, és la segona part de l'estudi 'Suport social a la independència de Catalunya 1991-2008', amb el qual el CES pretén conèixer el perfil dels independentistes, dels 'unionistes', i dels indecisos. En aquest sentit, l'anàlisi mostra com ha augmentat el nombre de sobiranistes que utilitzen el castellà habitualment, ja que tot i que la mitjana de castellanoparlants independentistes és del 25'7%; si es té en compte només l'evolució dels darrers tres anys el percentatge augmenta al 31%, mentre que els catalanoparlants han passat a ser el 59%. Pel que fa als contraris a l'independentisme, un 61'6% són castellanoparlants davant el 29'3% de persones que utilitzen el català habitualment.

El perfil de l'independentista és d'algú nascut a Catalunya, amb els dos pares catalans, i amb una edat més curta que els 'unionistes', tot i que els més joves són els indecisos. Els sobiranistes tenen un nivell d'estudis més elevat que els contraris a la independència, i acostumen a tenir feines més qualificades.

Pel que fa a les preferències polítiques dels enquestats, l'estudi mostra com, de mitjana, el gruix dels independentistes és votant de CiU, tot i que mirant l'evolució dels darrers tres anys, és Esquerra qui copsa l'espai polític del sobiranisme, juntament amb l'abstenció, que actualment s'ha erigit com l'opció majoritària. D'altra banda, el PSC és el partit més votat pels 'unionistes', tot i que els darrers tres anys s'ha vist superat per l'abstenció, una opció que és també majoritària entre els indecisos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat