Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de desembre del 2011 | 16:48
Notícia · Illes Balears

PSM-IV-ExM proposa una reforma de la llei electoral perquè sigui més representativa

El grup parlamentari del PSM-IniciativaVerds-Entesa ha presentat una proposició de llei de modificació de la llei electoral de les Illes Balears, amb l'objectiu de fer-la més representativa i que faciliti de manera més efectiva la pluralitat política.

Biel Barceló, secretari general de PSM.

Redacció: Tribuna Mallorca · El portaveu Biel Barceló i el diputat Antoni Alorda han destacat que les exigències d'aprofundiment democràtic recomanen evitar que quedin sense representació sensibilitats polítiques amb amplis suports socials, com va passar a les passades eleccions al Parlament i als consells (gairebé un 20 per cent dels vots vàlids varen quedar sense representació parlamentària: "un percentatge elevadíssim", segons Alorda).

A més, els diputats nacionalistes i ecosocialistes assenyalen que la llei electoral actual afavoreix la sobrerepresentació dels partits majoritaris, especialment de l'opció més votada. A les passades eleccions al Parlament, el PP va treure el 46 per cent dels vots, i va aconseguir el 59 per cent dels diputats (35 de 59). A les passades eleccions generals, a la circumscripció de Balears, el PP va obtenir el 49 per cent dels vots, que la llei d'Hondt va traduir en el 62,5 per cent dels escons (5 de 8).

La llei electoral actual afavoreix la sobrerepresentació dels partits majoritaris, especialment de l'opció més votada

Per això, el PSM-IV-ExM proposa suprimir el topall del 5 per cent per accedir al Parlament i als consells insulars, i recuperar el tall del 3 per cent que hi havia abans de 1995 (el que marca la legislació electoral estatal). També proposa substituir la llei d'Hondt pel mètode Sainte Laguë, un altre sistema proporcional de distribució d'escons, utilitzat entre d'altres als països escandinaus, que corregeix la sobrerepresentació dels partits majoritaris.

Amb el sistema proposat, el passat mes de maig el PP hauria obtingut 31 diputats en comptes de 35, i s'hauria incrementat notablement la pluralitat del Parlament, ja que haurien obtingut representació totes les formacions amb més del 3 per cent dels vots. (Com a curiositat, amb el mètode Sainte Laguë els resultats de les passades eleccions generals hauria estat: 4 diputats per al PP, 3 per al PSOE i 1 per a la coalició PSM-IV-ExM).

La coalició també proposa garantir que els representants de la Junta Electoral de les Illes Balears no siguin càrrecs polítics, com passa actualment, ja que PP i PSOE hi nomenen representants de partit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat