Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de setembre del 2011 | 17:12
Notícia · Illes Balears

L'OCB exigeix a Rafel Bosch "lleialtat a la legalitat vigent"

L'Obra Cultural Balear es congratula de que el Congrés de Diputats espanyol hagi expressat el seu suport a la immersió lingüística de Catalunya, davant la sentència recent del Tribunal de Justícia de Catalunya.

Rafel Bosch

Redacció: Tribuna Mallorca · Per a l'entitat, "el pronunciament d'aquest òrgan legislatiu suposa un aval per a un model que ha rebut reconeixements internacionals per la seva contribució a la construcció d'una societat més cohesionada dins la diversitat". L'OCB lamenta, per altra banda, el vot en contra del PP, "pel que significa de rebuig a la diversitat lingüística", i considera que "amb aquest posicionament contra l'ús de la llengua catalana la formació es situa en plantejaments rancis més propis de temps passats". L'entitat manifesta el seu suport a les mobilitzacions a favor del model educatiu català que s'estan produint arreu de Catalunya. 

La resolució del Congrés obliga el govern Bauzá a reconsiderar la seva política de retrocés del català dins el sistema educatiu de les Illes Balears

Per altra banda, i davant les afirmacions fetes recentment pel conseller d'Educació, Rafel Bosch, en el sentit que el Govern derogarà el decret de mínims en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'entitat recorda que la resolució del tribunal no afecta per a res al model educatiu de les Illes Balears. L'OCB considera que "les declaracions de Bosch estan fetes des del desconeixement, ja que el sistema educatiu de les nostres illes no està basat en la immersió lingüística, sinó en un model de bilingüisme integral, pel qual un mínim d'un cinquanta per cent de les assignatures s'han de fer en la llengua pròpia de les Balears. Segons el decret de mínims, la decisió d'en quina llengua s'impartiran la resta de matèries està en mans del consell escolar de cada centre, on està representada tota la comunitat educativa, pares inclosos". 

L'entitat considera que la resolució del Congrés obliga el govern Bauzá a reconsiderar la seva política de retrocés del català dins el sistema educatiu de les Illes Balears. L'OCB recorda a Bauzá i a Bosch "que la seva obligació legal i estatutària és promoure l'ús de la llengua pròpia a tots els àmbits de la societat, l'educatiu inclòs; per contra, el que estan fent és posar en marxa mesures per marginar-la i criminalitzar els seus parlants i defensors. A més, la substitució del decret de mínims per un altre que eliminarà el bilingüisme escolar és contrari a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, signada amb el màxim nivell de protecció pel govern Aznar".

Per això, l'entitat exigeix al conseller d'Educació que deixi de mesclar ous amb caragols i de fer demagògia amb la llengua pròpia de les Balears. Per a l'OCB, "cal deixar fer feina als docents, des del màxim respecte i des del suport a la seva tasca. I cal que les institucions compleixin amb la seva obligació d'impulsar el procés de normalització lingüística".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat