Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de febrer del 2011 | 16:20
Notícia · Comunicació

Le Monde Diplomatique acusa al PP de reactivar "la ideologia franquista de la unitat nacional"

Barcelona · La publicació Le Monde Diplomatique (LMD) ha fet un repàs de l'ofensiva de l'extrema dreta a l'Estat espanyol i Itàlia, dos estats on aquesta ideologia "va exercir el poder de manera duradora, amb la dictadura del general Francisco Franco i la de Benito Mussolini".

En aquest sentit, LMD marca les diferències entre les ultradretes que s'han desenvolupat als dos països, i recorda el poc pes electoral que van tenir aquells que reivindicaven obertament el franquisme després de la transició a causa de "l'absorció de molts dels seus militants -i de les seves propostes- per l'Alianza Popular" (AP) de l'exminsitre franquista Manuel Fraga.

El canvi d'AP al Partit Popular de José María Aznar, que englobava des de "la dreta demòcrata cristiana fins els sectors més nostàlgics del franquisme", va combinar un cop al govern una doble ànima: la més aviat liberal del 1996 al 2000, "amb privatitzacions i reducció de la despesa social", i el "gir conservador" que, diu la publicació, va adoptar amb la majoria absoluta del 2000, caracteritzada per la Guerra de l'Iraq o la il·legalització de l'esquerra abertzale, entre d'altres.

La posterior nominació de Mariano Rajoy com a cap del partit buscava "un cert equilibri", expliquen a la publicació, tot i que "és en el camp dels seus electors més radicals on el PP busca els seus recolzaments". s per això que LMD acusa al PP de reactivar "la ideologia franquista de la unitat nacional, és a dir, la desconfiança envers les autonomies regionals". Aquesta "radicalització conservadora del PP", afirma l'article, es pot comprovar amb la "forta oposició als debats sobre la Guerra Civil" o a la retirada de símbols franquistes, així com també amb el recolzament de les "ofensives de la jerarquia catòlica contra el matrimoni homosexual" o l'avortament, entre d'altres.

El repàs històric que fa la publicació deixa sobre la taula una evidència: que si l'extrema dreta pròpiament dita no aconsegueix a l'Estat els percentatges de vot que sí que assoleix a altres països d'Europa com Noruega (29%), Holanda i Bèlgica (22%) o Àustria (17%), és perquè ja hi ha un partit que engloba i aglutina la major part d'aquests sectors i les seves propostes. Tal com passava just després de la transició amb AP. I és que, per alguns, el temps no passa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat