Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de de juny del 2011 | 16:22
La fotografia · Illes Balears

La Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat

El paratge entra a formar part dels 878 llocs del món declarats patrimoni mundial, dins la categoria de paisatge cultural. La UNESCO ha reconegut aquest paisatge singular, que s'ha format durant segles gràcies a la presència de diferents generacions i cultures.

Tribuna Mallorca · La Serra de Tramuntana ha estat inclosa dins la llista de llocs catalogats per la UNESCO com a paisatge cultural pels valors paisatgístics, culturals, històrics i etnològics. El Consell de Mallorca ha mostrat la seva satisfacció per la decisió de la UNESCO que suposa que la Serra entra a formar part dels 878 llocs del món declarats patrimoni mundial, dins la categoria de paisatge cultural. Ha estat durant la reunió del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO feta a París, on s'ha comunicat a la delegació encapçalada pel fins ara director insular d'Ordenació del Territori, Jaume Mateu. El passat divendres, dia en que estava previst que la UNESCO donàs a conèixer la seva decisió, viatjaren també a la capital francesa la consellera de Territori en funcions, Maria Lluïsa Dubon, i el portaveu del PP al Consell, Fernando Rubio. Els dos havien abandonat ja París en el moment de divulgar-se el comunicat de l'organització internacional.

La UNESCO ha reconegut el paisatge singular de la serra de Tramuntana, que s'ha format durant segles gràcies a la presència de diferents generacions i cultures. Una transformació en equilibri del medi natural original a través de la mà de l'home, que ha suposat la presència de diferents construccions com els bancals per al cultiu de l'olivera i de vinyes; la canalització i la conducció de l'aigua amb sistemes hidràulics per aconseguir zones d'horta, així com les construccions de pedra en sec que han modelat el paisatge de les muntanyes. El Consell de Mallorca ha treballat des de 2008 en la declaració. Ha estat un procés llarg i exhaustiu. La UNESCO ha estat molt exigent en tot el procés de la declaració. Ha reclamat, entre d'altres coses, la delimitació concreta de l'element proposat, que ha de tenir la màxima protecció legal, així com un Pla de gestió que asseguri la conservació d'aquest element. Aquestes i altres peticions han estat complertes per la proposta de la serra de Tramuntana.

La declaració de la Serra suposa assegurar la preservació dels valors patrimonials de Mallorca. Amb la declaració es plantegen, a partir d'ara, impulsar accions directes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural i natural, així com accions destinades a millorar el coneixement d'aquest béns, a través de l'elaboració d'inventaris o cartografia del territori. La declaració implica, a més, un reconeixement internacional que serveix per al seu desenvolupament territorial sostenible, la seva utilització científica i pedagògica, sense oblidar el vessant turístic, ja que la distinció significaria un increment de la qualitat de Mallorca com a destinació turística, ja que li afegiria nous valors de prestigi referits a l'àmbit cultural i patrimonial.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat