Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de juliol del 2011 | 18:32
Entrevista · Societat civil
Pep Cruanyes
President de la Comissió de la Dignitat

"Si a finals d'any no ha tornat fins el darrer document denunciarem el cas a la UNESCO i a l'ONU"

El ministeri de Cultura s'ha volgut penjar una medalla afirmant que el procés de devolució dels 'papers de Salamanca' està pràcticament finalitzat. Una informació que desmenteix Pep Cruanyes, que en una entrevista a Tribuna.cat explica perquè encara "no hi ha res a celebrar".

Entrevistem al president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes

Després del darrer enviament, afirmeu que encara falta documentació privada espoliada per retornar. De quin volum estem parlant?
D'una part important, el 25%. S'han traspassat 1.300 lligalls de documentació de particulars i 700 de la Generalitat, però no hi ha cap partit important ni cap sindicat que hagi rebut la documentació completa. També falten molts llibres i diaris requisats, cartells, banderes....

Precisament les banderes formen part del grup d'"objectes" que el ministeri de Cultura admet que està pendent.

Doncs està bé que ho reconeguin, perquè en principi deien que el seu retorn no estava contemplat per la llei. És un exemple del funcionament d'aquest procés, en què hem hagut d'anar demostrant obvietats, com per exemple, que el fons de Vinaròs era documentació de Catalunya. D'on ha de ser, si no, de Madrid?

Quin interès pot tenir el ministeri de qualificar el procés de "pràcticament finalitzat" quan, segons les vostres dades, encara falta una quarta part de la documentació privada?
Per propaganda política, volen fer veure que el govern espanyol ha complert. I també, evidentment, per una manca de voluntat de completar el retorn, que es podria aprovar simplement amb una reunió de la Comissió Mixta. Aquesta actitud demostra molt poca sensibilitat política, democràtica i humana.
Hi havia la voluntat deliberada de posar pals a les rodes
Heu parlat amb el ministeri per saber el per què d'aquesta divergència respecte els documents que falten per tornar?
És que no hi ha divergència; vam parlar amb la ministra [González Sinde] la setmana passada i va reconèixer que encara falta. Va dir: "queremos terminarlo". Per això no participem a l'acte d'avui, no volíem que quedés la imatge davant l'opinió pública que el retorn ja s'havia acabat.

I us han donat alguna justificació pels cinc anys i mig que fa que dura el procés?

Des de certs funcionaris de l'Estat hi havia la voluntat deliberada de posar pals a les rodes, no hi ha hagut cap intenció d'arreglar les coses. Al contrari, durant tot aquest temps han demostrat que volien anar allargant el moment del retorn. Començant pel fet que els dos primers anys, del 2006 al 2008, el ministeri no es va reunir cap vegada amb la Generalitat, és a dir que es van perdre dos anys.

Quin camí seguireu a partit d'ara?

Seguirem fent el que hem fet fins ara: no deixar-los de petja, i si es torna a produir una dilació la tornarem a denunciar.

Manteniu l'aposta de recórrer a organismes internacionals si no es completa el retorn abans d'acabar l'any 2011?

Sí, és una actitud vergonyosa. Si a finals d'any no ha tornat fins al darrer document denunciarem el cas a la UNESCO i a l'ONU. El retard en aquest procés està impedint que aquests documents retornin als seus propietaris, que en molts casos tenen ja una edat avançada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat