Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 20 de de juny del 2011 | 18:18
Entrevista · Política
Salvador Esteve
Alcalde de Martorell

"Si volen que seguim sent el motor d'alguna cosa convé no ofegar-nos"

Totes les travesses situen a Salvador Esteve com a nou President de la Diputació de Barcelona. De fet sembla que només la naturalesa pròpia d'aquest tipus de processos ha fet que encara no hagi ocupat el càrrec.

Entrevistem a Salvador Esteve, alcalde de Martorell

Sigui com sigui, el també alcalde de Martorell es mostra convençut que la prioritat d'aquest ens ha de ser la d'ajudar als municipis més petits, i en qüestions nacionals ho té clar: la situació no pot durar gaire més i Espanya haurà d'afluixar la corda.

Molts pronosticaven una gran davallada de CiU en l'anomenada 'Era post-Pujol', però l'efecte ha estat just al contrari. Què ha canviat perquè el partit es trobi en una posició de fortalesa tan gran?
La gent que va fer aquestes anàlisis no va comptar amb que CiU està molt arrelada arreu del territori, amb gent que veníem de travesses pel desert molt més profundes, amb ganes de treballar i amb una idea clara de país. A més, amb la incorporació de nova gent però mantenint el bagatge hem aconseguit remuntar. De fet, tornem a ser la força hegemònica, fins i tot amb més força que abans ja que som la primera força a nivell municipal i per tant representem molt més la Catalunya Real.

Què han aportat les noves generacions?

En un projecte amb voluntat de llarga durada com el nostre és lògic que hi hagi diferents generacions i que els nous aportin nova força i noves idees. Evidentment el món no és el mateix avui que quan jo vaig entrar al partit l'any 76. Perquè vagi endavant el partit aquest ha de ser com la societat i com més s'hi assembli millor anirà. Crec que aquí està el secret.

Què ha canviat perquè, per exemple, l'anomenat Cinturó Roig ho hagi deixat de ser?
Jo soc alcalde precisament d'un municipi d'aquesta zona (Martorell) i he guanyat en les últimes 7 eleccions. Considero que sóc un 'alcalde d'espardenya'. És a dir, quan dones l'opció de la proximitat, del tracte directe de 'tu a tu', dóna peu a que t'entenguin. També coneixes molt més a la gent. D'altra banda la societat ha anat canviant i crec que ens hi hem sabut adaptar millor que d'altres.
Sóc un 'alcalde d'espardenya'
Ha guanyat 6 vegades amb majoria absoluta i sempre ha procurat buscar un govern de concentració amb tots els grups. És aplicable al govern?
Vull deixar clar que mai m'he mostrat partidari d'aliances amb grups xenòfobs. Pel que fa a la resta ho intento ja que vénen temps difícils i és important buscar aquesta unitat. En el cas del govern de la Generalitat entenc que és més complicat ja que hi ha decisions de més envergadura. De totes maneres sí que s'han de buscar grans acords en qüestions importants com les que ens afecten nacionalment, com a catalans, o la sortida a la crisi.

Després de dos tripartits que no han aportat massa estabilitat en el país, un dels grans reptes és recuperar la confiança. Com es pot fer?

Crec que tenim molt a dir la gent que fem política municipal. Des del govern han de mirar molt aquesta manera de fer. En la majoria de municipis coneixes el regidor, saps com era abans i el seguiràs coneixent després. De la mateixa manera ell coneix els teus problemes. És en aquest sentit que ha de millorar la manera de fer política.

Com es pot avançar cap a la independència si costa tant unir les forces catalanistes?
És una realitat que cada vegada hi ha més gent que es considera independentista i alhora això no s'ha transformat en una realitat política. Les forces clarament independentistes s'han anat atomitzant i les més fortes han anat reculant. Per tant es fa més forta la posició del lideratge d'Artur Mas amb fites concretes com el pacte econòmic, que ens permeten avançar cap a un horitzó que és la independència de Catalunya.
Es fa més forta la posició del lideratge d'Artur Mas amb fites concretes com el pacte econòmic, que ens permeten avançar cap a un horitzó que és la independència
Catalunya ha de retallar més que la resta d'indrets de l'estat, pel que es fa més flagrant la qüestió de dèficit fiscal. Ha arribat el moment de plantar cara a Madrid?
Aquesta situació canviarà aviat. A partir d'ara es veurà que tots els ajuntaments i autonomies hauran de fer esforços que no s'han plantejat fins al moment perquè hi havien eleccions. A Catalunya això s'agreuja perquè el dèficit fiscal que patim fa que acabem pagant 'la festa' de tots plegats. Això s'haurà d'acabar també per la festa d'Espanya. Si volen que seguim sent el motor d'alguna cosa convé no ofegar-nos. Per tant, als espanyols també els convé acabar amb això.

Pacte fiscal, concert econòmic, pacte per la competitivitat... Creu que PP o PSOE estan disposats realment a fer algun pas?

Si no hi ha canvis anem tots contra les roques. La situació és inviable i a més mantenim la fama de garrepes. Hauran de fer alguna cosa i hauran d'acceptar alguna cosa. N'estic convençut.

El seu nom ha sonat darrerament en diversos mitjans de comunicació com a nou president de la Diputació de Barcelona. Què hi ha del cert?
És veritat que he mantingut converses amb la direcció del partit. Em fa molta il·lusió. He dedicat tota la vida a la política i per tant és un nou repte engrescador. Però encara no s'han escollit ni els diputats que han de votar, per tant haig de mantenir la prudència i la humilitat. Segurament aquesta setmana ja hi haurà canvis.

Quina creu que ha de ser la línia a seguir per aquest òrgan?
Jo ho concebo com un ens al servei dels ajuntaments, és la seva raó de ser i més en un moment que les passaran molt magres. Tots els recursos que es puguin dedicar a això s'hauran de deixar de dedicar a altres coses.
Cal ajudar els ajuntaments petits i mitjans ja que els grans són vaixells que van sols i la resta són la majoria i els que tenen més dificultats
I en quines prioritats caldrà centrar-se?
Cal treballar en molts àmbits ja siguin tècnics, culturals... però sempre en pro dels ajuntaments. Sobretot cal ajudar els petits i mitjans ja que els grans són vaixells que van sols i la resta són la majoria i els que tenen més dificultats.

Vostè és president de l'Associació Catalana de Municipis. És gaire complicat plantejar una unió amb la Federació Catalana de Municipis?
Des de fa quatre anys hem tingut gairebé una unitat d'acció en el 90 per cent. És a dir, ja anem junts. Però per a la fusió hi ha un problema principal. A la Federació els vots són ponderats pel nombre d'habitants, en canvi a l'Associació un municipi val un vot. Creiem que si es passa al vot ponderat, es podrien posar d'acord tres municipis grans i ja tindrien més poder que centenars de municipis, a això no hi podem renunciar. De totes maneres també cal dir que ja no hi ha la diferència ideològica que s'havia assenyalat en determinats moments, a les direccions d'ambdós organismes hi ha gent de diferents partits i molts municipis estan inscrits en les dues.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat