Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de juliol del 2012 | 17:20
Entrevista
Marta Rovira
Secretària General d'Esquerra

"Som aquí no pel partit sinó pel país"

La nova secretària general d'ERC, Marta Rovira, admet que des d'Esquerra treballen per reconnectar el partit amb la ciutadania. Alhora, però, considera que aquest ha de ser vist com "una eina útil". Per tant, més enllà de determinades posicions o aliances prefixades, Rovira insisteix en que el país està per damunt de qualsevol possible interès partidista.

Després de l'última renovació, la prioritat era reforçar el partit, però cap a on va ERC?
Anem en la mateixa direcció ideològica que sempre, defensant allò que creiem que és el millor projecte polític pel país. En un primer eix defensem que el país ha de ser socialment just. En segon terme, des dels nostres ideals republicans, pensem que cal garantir la igualtat d'oportunitats, unes institucions radicalment democràtiques, transparents, honestes... En un moment com l'actual creiem molt necessari treballar aquest eix, perquè és enfortir tot allò que prové del comunitarisme, del bé comú, que ha de permetre que ningú quedi despenjat del sistema. Hi posem molt èmfasi perquè també ens permet aportar solucions al sistema democràtic en molts aspectes que des de la societat civil s'està denunciant. La política s'ha burocratitzat i institucionalitzat molt i ens agradaria retornar una mica més el poder als ciutadans. El tercer eix, des que ERC es va fer indepedentista als anys 90, és el nacional. Creiem que tot plegat ho defensem garantint que no es perdin drets socials, fent oposició i procurant que el vaixell del què ens parla Mas vagi encarat a la independència política.

Quin perfil polític tenen els nous dirigents d'Esquerra? Hi juguen algun paper els seus antecessors?
Si hi ha hagut una renovació és perquè tots i totes hem cregut que així havia de ser. En aquest projecte tots fem falta i no hi sobra ningú, però si s'ha apostat per aquestes persones és perquè, probablement, expressen uns valors molts clars d'aquesta renovació, que es mourien entre l'obertura, la recuperació de la centralitat política, reconnectar amb la societat... Retornar-li al partit la funció d'eina útil per als ciutadans. Ara bé, la renovació és una suma d'aquestes persones amb les que porten reconegudes trajectòries. Tots ens hem conjurat per fer possible aquests valors. I tenim una cosa molt clara: som aquí no pel partit sinó pel país i cal dir-ho alt i clar, perquè Catalunya es troba en una situació greu.
ERC va optar per la mà estesa entenent que havíem de tenir una actitud de país i no de partit"

En una entrevista a Tribuna.cat
,
Josep Rull emplaçava ERC a assumir responsabilitats conjuntament amb el Govern...

En primer lloc cal entendre diferents aspectes. Nosaltres venim d'un acord emmarcat en les esquerres que ha suscitat un cert desgast per diferents motius. Ara toca recuperar la centralitat política. Nosaltres treballem en el doble eix que té la política catalana, l'esquerra-dreta i el nacional. El fet que ens tornem a centrar no vol dir res més que posar en valor el nostre projecte en els seus tres components -justícia social, republicanisme i independència-. A partir d'aquí la situació que pateix el país explica acords amb el Govern en determinats moments. Així ja es va veure que en el punt d'inflexió de la política catalana, que van ser els pressupostos, ERC va optar per la mà estesa entenent que havíem de tenir una actitud de país i no de partit. Per tant aquesta visió, la de país, serà la que s'aplicarà en futurs acords puntuals, no ens plantegem de govern. Retornant als pressupostos, vam voler estar al costat de la gent fent una sèrie de propostes d'ingressos, com l'impost bancari, pujar IRPF per grans fortunes, recuperar últim tram de l'impost de successions... per evitar retallades socials perquè creiem que era el millor pel país. Però no hi va poder haver acord, i tot i que la pedra angular és l'espoli fiscal creiem que hi ha alternatives per evitar retallades. El Govern va optar per un acord amb el PP que creiem que és bastant gratuït, no genera nous ingressos, promou retallades i no avança contra l'espoli fiscal.

Per la seva part, Pere Navarro sembla que només optarà per acords en que no hi sigui ERC...
Un pacte mai s'ha de valorar amb interessos partidistes sinó pel que aporti al país, per tant els plantejaments de Navarro no ens sembla la visió de país que caldria tenir en aquest moment.
Molts partits han d'entendre que la millor manera de defensar un pacte social és defensant el país en la seva màxima ambició nacional"
Per què no es treu pit dels aspectes positius que deixés el Tripartit?
Nosaltres sí ho fem. Cada dia posem en valor tot allò que va aportar l'Acord de Govern de Entesa o el Pacte del Tinell. Precisament hi va haver un pacte de país amb l'Estatut, va ser un gran pas que ens ha portat on som i a plantejar nous escenaris. A més, el pacte tenia una part de regeneració democràtica molt important després d'un govern monocolor durant molts anys. En el segon acord es va establir la continuïtat de grans projectes i crec que la història farà justícia. Ressaltem pactes nacionals molt importants, com el de l'Educació -que ara es desmantella-, també es va convertir un departament de Benestar Social en un d'Acció Social, per treballar contra l'exclusió social. Eren projectes cabdals per al país. També l'acció exterior en un país que té aspiracions d'anar més enllà de ser una autonomia és fonamental.

Fins a quin punt ERC contempla l'estratègia anomenada 'Syriza Catalana'?
L'estratègia pot resultar encertada i de fet ERC l'ha vingut practicant i així es va ratificar en l'últim congrés, apostant per l'esquerra nacional. Però, és clar, a Catalunya la política té el doble eix -abans esmentat- i molts partits que estan a l'esquerra han d'entendre que la millor manera de defensar un pacte social és també defensant el país en la seva màxima ambició nacional. Nosaltres ho diem molt clar en el debat que existeix últimament, un pacte fiscal ha de ser en termes de concert econòmic. Perquè hi hagués una 'gran Syriza Catalana' hauríem d'estar tots en aquestes condicions. Aquesta és la millor manera de defensar també un pacte social. No es pot defensar un estat del benestar, que actualment té problemes, sense defensar-ne la sostenibilitat econòmica. La major part d'aquest problema son els 16.000 milions d'euros anuals que se'n van a Madrid i no tornen.

Fins a quin punt es pot ser optimista entorn el concert econòmic?
Nosaltres ho som perquè l'acord existeix en el marc d'una comissió al Parlament. Aquesta l'acaben votant tres grups parlamentaris -CiU, EUiA-ICV i ERC- que sumen 82 diputats, una majoria molt àmplia que ha debatut a través de la comissió durant un any que la millor manera és la independència fiscal, la clau i la caixa. Aquí ja hi ha consens.

Però Espanya veurem si accepta alguna cosa. Caldrà veure fins on s'està disposat a recular...
No s'hauria de recular. Estaríem reculant en la feina d'un any, que ha comptat amb un munt d'experts, la feina està feta i només falta posar-la en valor votant-la en el Ple del Parlament. Recular en allò que aprova el Parlament és recular com a país... A banda de l'acord les enquestes diuen que un 77% dels ciutadans pensa que tot el problema del finançament del país es pot resoldre amb el concert econòmic. Entenem que qualsevol partit polític hauria d'estar al costat d'aquesta majoria social.
Fa falta construir aquesta majoria al Parlament o allà on calgui per avançar cap a la independència
No us fa por que acabi sent una gran batalla política, com l'Estatut, que generi un gran desgast i acabi topant de nou amb l'Estat?
Vetllarem perquè no sigui així, i perquè la gent entengui que no es pot rebaixar ni una coma la proposta del concert econòmic. Al juliol acabarà aquesta primera fase i com a catalans l'ambició ha d'estar al màxim nivell. No podem admetre cap rebaixa, hem d'estar al costat de la gent que no pot aguantar-ho més. Hem de reclamar que els impostos es quedin a Catalunya. Nosaltres no hem d'assumir pagar les escoles bressol, un augment de l'IRPF, més espoli fiscal...

També les enquestes del CEO donen una majoria a l'opció independentista en un referèndum. Quan començarem a veure apostes decidides per trencar amb Espanya?
Caldria que hi hagués més partits que no només parlin d'independència sinó que se la creguin i hi comencin a treballar. Fa falta construir aquesta majoria al Parlament o allà on calgui per avançar cap a la independència. Nosaltres estem oberts però actualment som un grup de 10 diputats. Amb tota la humilitat del món, el que podem aportar és projecte, idees, ajudar a traçar camí, convèncer més gent que és l'única sortida... Al marge d'això qui té la capacitat de marcar l'agenda política i té la majoria és un Govern que ha decidit que ara toca parlar de pacte fiscal. Recordem que durant les eleccions  parlaven de concert econòmic i per nosaltres o és això, que significa independència fiscal, o no hi entrarem. Aquesta és l'agenda que ens toca viure, si nosaltres tinguéssim capacitat no es parlaria de pacte fiscal sinó de com construir la República Catalana. I no només ho estaríem parlant, ho estaríem fent, marcant el camí i creant les estructures necessàries amb aquesta visió.

No es contempla fer una aposta cohesionada, mantenint singularitats, amb Rcat, SI i CUP?
ERC ho contempla des del primer moment. De fet en les eleccions espanyoles vam fer un projecte obert, tenint clar que seríem l'única representació independentista a Madrid. Vam ser generosos, ens vam poder entendre amb Reagrupament (amb qui ja teníem un treball interessant en alguns territoris), també ens vam entendre amb tot una sèrie de gent independent... I aquí estem, treballant aquesta suma. Mirem amb total simpatia i donem molts ànims i forces a l'Assembla Nacional Catalana (ANC), que pot ser un punt de trobada en un futur, per què no? Estem oberts a tot.

Que n'espereu de l'ANC?
El que ja està resultant ser. Ens ho van demostrar en l'etapa de la direcció provisional, en l'assemblea al Palau Sant Jordi... i ara amb les Marxes per la Independència i amb l'11 de setembre amb l'expressió de manifestació popular. Al marge de ser la canalització del que sent molta gent, també pot aportar des de lobby internacional, sectorial de base per treballar des de diferents àmbits... Els encoratgem i el dia de demà ens hi haurem de trobar perquè el projecte que estem construint acaba sent el mateix, que és la independència del país.
La democràcia és un principi fonamental de la Unió Europea i ningú es pot oposar a més democràcia"
Hi ha qui considera que amb el #novullpagar s'ha vist que certes traves cap a la llibertat es posen des de Catalunya...
Tot plegat només depèn de nosaltres. Si hi ha algú que no està convençut tenim molts arguments per fer-ho. Per això estic convençuda que ho aconseguirem. Perquè l'espoli fiscal el pateix tothom, les grans empreses, la gent que paga peatges ja pagats, els qui paguen IRPF... Per això ens hem de carregar de raons per convèncer a qui faci falta.

I les grans empreses faran el pas?
Precisament els arguments econòmics que tenim a dia d'avui són els més forts que poden fer convèncer els grans agents del país. Qualsevol economista o empresari que vegi el greuge que patim en relació a la resta... És més, el sector que ha anat a buscar altres espais internacionals és l'econòmic. En aquest sentit cal veure que vivim en una bombolla financera promoguda des de l'estat espanyol, que ens ha portat a un rescat. Si s'analitza la política centralitzadora, amb casos com el Corredor del Mediterrani, no només convindrà internacionalitzar l'empresa sinó que els recursos es gestionin al propi país.

Quina esperança real ha de tenir la gent?
L'esperança d'un estat propi amb totes les eines, recursos i polítiques que es poden fer és una esperança absoluta. És diu democràcia, és un principi fonamental de la Unió Europea i ningú es pot oposar a més democràcia. Només hi ha una manera de superar el marc legal vigent, amb més democràcia. I a tots els demòcrates els tindrem al nostre costat, als que realment ho són.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat