Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de de juny del 2009 | 14:58
Editorial · Política

L'abstenció, fracàs de tots

Barcelona · Després dels advertiments de les diferents enquestes publicades pel CEO, aquest diumenge no hi hauria d'haver hagut cap sorpresa. Amb més d'un 70% de desafecció a la política, què s'esperaven els aparells dels partits polítics catalans i espanyols que es presenten a Catalunya?


Hi ha cansament, hi ha indignació, hi ha tantsenfotisme'. No entre el 25-30% de la població que viu en els entorns dels partits polítics o les nostres institucions, sinó en la immensa majoria dels ciutadans, cansats que els polítics vagin per un cantó i les necessitats reals dels ciutadans per l'altre.

Hem fet volar masses coloms: l'estatut, el finançament, el dret a decidir, el procés d'independència, etc. I tot plegat sense un projecte nacional clar i gradual, i amb una classe dirigent -no només la política- degradada i sense aspiracions o, pitjor encara, sense la voluntat de prendre cap risc.

Catalunya, doncs, pateix la situació més crítica des de la transició democràtica. Les regles del joc que van marcar aquella etapa han quedat superades i el pacte amb Espanya ens ha portat al descafeïnament d'un estat de les autonomies que és una gàbia on no es poden desenvolupar nacions com Catalunya o Euskadi.

A més, cal reaccionar. Al Principat s'ha resistit mínimament, però al País Valencià l'ensorrament nacional i l'alienació de la població amb el PP i la manca de forces polítiques valencianes condueixen el territori a l'assimilació a Espanya. A les Illes, tot i que la situació és una mica més favorable, i que el vot nacional se n'ha anat en gran part a l'abstenció, la victòria del PP hauria de fer reflexionar a totes les forces nacionalistes i progressistes.

Els Països Catalans necessiten un gran canvi d'estratègia; no serveix la política desenvolupada en les darreres dècades, ja que això ens està portant a l'atzucac actual. Què haurà de passar més perquè la nostra classe política reaccioni i alguns es retirin?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat