Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de de novembre del 2013 | 17:39
Crònica · Unió europea
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Europa vol que ho fem bé

Feu el que feu, feu-ho bé. Aquesta frase podria resumir una de les remors de fons que, poc a poc, es va fent audible a Brussel.les quan es parla de la situació catalana. És una escletxa encara petita però que val la pena no perdre de vista. A Europa hi ha fortes turbulències.

Les eleccions de l'any que ve poden ser el mirall d'una unió d'Estats feble, esporuguida, dubtosa d'ella mateixa i -segons quins siguin els resultats- fins i tot avergonyida. Alguns dels que durant anys han renunciat a enfortir la democràcia interna de la UE, ara s'atreveixen a posar al mateix sac, el de l'euroescepticisme, tots els moviments independentistes.

Hi ha, però, qui ha entès que Catalunya no té res a veure amb aquesta simplificació. La reivindicació majoritària d'aquest país és europeista, sostinguda en el temps, irreversible i, sobretot, empesa per la força de la gent.

Més enllà de si la qüestió interessa o senzillament es veu com un problema més a resoldre, apareixen nord enllà senyals de llum verda, sempre que el camí es faci --com s'està fent-- de forma rigorosa. Des de la capital comunitària, Oriol Junqueras va recordar fa uns dies que el món només ens exigeix una cosa: un mandat democràtic. I això s'obté votant, amb un referèndum i/o amb unes eleccions plebiscitàries després d'haver fet un procés en què no s'hagi oblidat cap pas.

Els liberals europeus ja han dit que ells no posarien pals a les rodes a una futura Catalunya independent i els socialistes europeus, amb Martin Schulz al capdavant, s'han desmarcat dels qui, com el PSOE, voldrien d'Europa una actitud bel.ligant.

Per això, val la pena treballar per poder votar, el 2014, una pregunta clara i de resposta explícita, que no deixi cap marge de dubte ni a Barcelona, ni a Madrid ni a les capitals europees.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat