Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de novembre del 2010 | 14:38
Crònica · Unió europea

Un G-20 sense solucions a curt termini

Les conclusions de la Cimera del G-20, els estats més industrialitzats i els emergents del planeta que acaparen el 85% de la riquesa mundial, que recentment s'han reunit a Seul, no han acabat d'acontentar a tothom per igual, com, per altra part, sol passar habitualment. En un principi les expectatives eren altes, però la realitat econòmica mundial del moment, amb els EUA fent polítiques expansives i la Xina mantenint artificialment el yuan a nivells baixos, han provocat que la coneguda com a guerra de divises no trobés una solució a la Cimera i es deixessin els deures per més endavant.

Sí que s'ha arribat a acords per modificar els pes dels estats en el Fons Monetari Internacional i així donar entrada als estats emergents. També s'han aprovat els acords de Basilea III que controlaran amb més rigor la solvència dels bancs. I pel que fa a la Unió Europea, ens trobem en una crisi que ha provocat que alguns estats membres de la UE estiguin en situacions delicades des del punt de vista econòmic i de finançament, com és el cas de Grècia, fa uns mesos, i l'actual d'Irlanda, que tant afecten a Portugal i Espanya. Be és cert que, des d'Europa, ja s'ha acordat que,  juntament amb el Fons Monetari Internacional, es rescataran les situacions compromeses de finançament dels estats esmentats. En aquest escenari post Cimera del G-20, en que no es pot donar per feta una estabilitat a curt i mitjà termini de les relacions econòmiques i financeres entre els estats importants del planeta, especialment entre la Xina i els EUA, ens trobem que, en un món globalitzat, tot això genera  inestabilitat en general i també a la zona Euro i a d'altres estats del planeta i pot induir als estats cap a mesures proteccionistes.

Així, amb estats emergents amb un pes polític i econòmic important i influent, és clar que anem cap a un mon multipolar, en el que els europeus només hi tindrem quelcom a dir si anem junts, si evitem el proteccionisme i una visió estatal de la política i l'economia. Esperem que els mandataris europeus també ho entenguin així.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat